Igor Boțan: 9 Mai este un început pentru o Europă unită care spune ca războiul niciodată să nu se mai repete

  • 04 Mai 2022 15:34
Igor Boțan: 9 Mai este un început pentru o Europă unită care spune ca războiul niciodată să nu se mai repete

Și Paștele Blajinilor, și Ziua de 9 mai sunt sărbători de comemorare. Este important să sărbătorim sărbătorile creștinești, nu contează dacă suntem credincioși, agnostici sau atei. Rădăcinile Paștelui Blajinilor sunt încă în păgânism, iar creștinii au asimilat această tradiție. Este o sărbătoare foarte importantă, care trebuie sărbătorită în cadrul familiei și la cimitire. Iar ziua de 9 Mai, care are și ea sensul de comemorare a celor căzuți pe câmpul de luptă, este, de asemenea, un început pentru o Europă unită care spune ca războiul niciodată să nu se mai repete, a menționat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, în cadrul dezbaterii publice la tema: „Rostul Paștilor Blajinilor și al Zilei de 9 mai: afinități, deosebiri și trăsături specifice în vreme de război”, organizată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan a precizat că, potrivit Codului muncii, 9 mai este Ziua victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei. Faptul că aceste sărbători urmează una după alta, este o coincidență. Este comun pentru aceste sărbători că ambele sunt de comemorare. Atunci când de Paștele Blajinilor îi pomenim pe răposați, îi pomenim și pe cei ce au murit în timpul celui de-al doilea război mondial. În acea zi când îi pomenim pe răposați, facem ordine în cimitire, este un lucru pozitiv, dar cel mai mult ne rugăm de iertarea păcatelor pe care acești oameni le-au săvârșit în timpul vieții, a spus expertul permanent al proiectului.

„În cel de-al doilea război mondial au învins aliații. Marea Britanie din septembrie 1940 lupta de una singură după înfrângerea Franței împotriva Germaniei naziste. Raidurile aviatice ale naziștilor care au început în august 1940 și care, pentru început, încă respectau regulile unui război, începând din septembrie 1940 erau absolut barbare. După atacul Poloniei din partea naziștilor, peste două săptămâni Polonia a fost atacată de Uniunea Sovietică de cealaltă parte, după care știm ce s-a întâmplat cu statele baltice, Basarabia, războiul împotriva Finlandei și ne amintim că șeful guvernului sovietic Molotov era la Berlin și discuta cu liderul nazist despre împărțirea lumii și atunci pentru prima dată a văzut ce înseamnă riposta aviației britanice asupra Berlinului. Atunci când comemorăm victimele celui de-al doilea război mondial, ne amintim de toate aceste lucruri. Ne amintim și despre implicarea Statelor Unite, care s-au opus până în ultimul moment până când s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat în Pacific la Pearl Harbor. Și întreg războiul în Pacific l-au purtat Statele Unite. Celor care se consideră exclusiviști și cer ca toată omenirea să le mulțumească pentru contribuția pe care au avut-o în obținerea victoriei, le putem spune că noi înțelegem că au avut o contribuție majoră, dar să fii exclusivist asta înseamnă să ignori contribuția celorlalți parteneri, și acest lucru este foarte periculos”, a subliniat Igor Boțan.

Totodată, expertul permanent al proiectului a spus că, dacă ne uităm la Europa, învățămintele trase de aceasta din victoria asupra fascismului au dus la împăcare. „Am mers la Paris și am văzut manuale de istorie care sunt obligatorii sau recomandate, scrise împreună de istorici germani și istorici francezi ca un fel de contribuție comună la neadmiterea repetării ororilor care s-au întâmplat. Și ei spuneau în felul următor: în ultima jumătate de mileniu, contribuția pe care a adus-o civilizația iudaico-creștină europeană este fundamentală. Acest gen de răbufniri de războaie trebuie oprite. Soluția este împăcarea. Ziua de 9 mai este un început pentru o Europă unită care spune ca războiul niciodată să nu se mai repete ”, a subliniat expertul permanent al proiectului.

Dezbaterea publică la tema: „Rostul Paștilor Blajinilor și al Zilei de 9 mai: afinități, deosebiri și trăsături specifice în vreme de război” este ediția a 242-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău