IDOM: Dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități mintale încă se mai încalcă

  • 06 Decembrie 2016 20:05
IDOM: Dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități mintale încă se mai încalcă

Deși se atestă o dinamică pozitivă în respectarea dreptului la vot al persoanelor cu dizabilități mintale, la ultimele alegeri prezidențiale nu toate persoanele cu drept de vot din instituțiile psihiatrice din țară au putut să-și exercite acest drept.

Constatarea aparține Institutului pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (IDOM), care a monitorizat procesul de vot în nouă instituții psihiatrice.

Vanu Jereghi, directorul executiv al IDOM, a declarat la o conferință de presă la IPN că persoanele cu dizabilități mintale votează fie cu ajutorul urnei mobile,  fie deplasându-se la secția de votare din circumscripția în care se află instituția, fiind asistate de angajați. În ambele cazuri s-au atestat nereguli.

Într-o instituție psihiatrică aproape 90 de persoane nu au putut vota în primul tur de scrutin. Deși nu au existat decizii ale instanțelor de judecată prin care să fie declarate  incapabile de a vota, atunci când au mers la secția de votare persoana responsabilă de introducerea datelor în sistemul electronic le-a spus că programul anunță că ar avea statut special, adică sunt declarate persoane incapabile. Ca urmare a sesizărilor, autoritățile au invocat o eroare tehnică și în cel de-al doilea tur pacienții în cauză au putut vota. Cât ține de votul cu ajutorul urnei mobile, Vanu Jereghi a menționat că aceasta, de regulă, este adusă pe adresa solicitată pentru aproximativ o oră și în acest timp există riscul ca nu toate persoanele să reușească să voteze.

Dumitru Russu, ofițer de monitorizare și raportare IDOM, este de părere că dreptul la vot nu trebuie îngrădit nici persoanelor declarate incapabile. Deși Codul Electoral stabilește expres interdicția persoanelor declarate incapabile să voteze, norma vizată este contrară Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Iar potrivit articolului 4 din Constituție, dacă există neconcordanțe între pactele și tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Republica Moldova este parte și legile ei interne, prioritate au reglementările internaționale.

IDOM monitorizează alegerile începând cu scrutinul electoral din 2009. Monitorizarea scrutinului prezidențial 2016 s-a desfășurat în cadrul Proiectului „Monitorizarea respectării dreptului electoral a rezidenților instituțiilor psihiatrice și internatelor psihoneurologice din Republica Moldova în timpul alegerilor prezidențiale din 2016”, implementat de IDOM cu suportul financiar oferit de Fundația Est-Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-5,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău