IDIS Viitorul | În 30 de ani, moldovenii au făcut economii de 25 de miliarde de lei, de aproape de două ori mai puțin decât remitențele care vin de peste hotare într-un an

  • 02 August 2021 10:25
IDIS Viitorul | În 30 de ani, moldovenii au făcut economii de 25 de miliarde de lei, de aproape de două ori mai puțin decât remitențele care vin de peste hotare într-un an Foto: BNM

În ultimii ani se atestă o înclinație negativă spre economii din partea cetățenilor moldoveni. Aceștia au cheltuit și s-au împrumutat mai mult decât au câștigat. Anul trecut, în an de pandemie, surprinzător, a crescut simțitor, cu 2,1%, înclinația spre economii a moldovenilor. Despre aceasta vorbește Veaceslav Ioniță, expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul noii ediții a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată în parteneriat cu Privesc.eu.

Potrivit expertului, înclinația spre economii înseamnă depozitele nete din bănci ale cetățenilor raportat la veniturile lor. Astfel, în 2020 a fost înregistrată o înclinație spre economii destul de redusă. Prin anii 1990 – 2000 moldovenii economiseau 6-7% din bani. În 2020 - 2,1%. Iar, în 2021 - înclinația spre economii este de 0,3%. „Această înclinație spre consum la noi este una foste redusă și este caracterizată de sărăcie, de cultura slabă de a utiliza resurse financiare, instrumente financiare. Cu toate acestea, cetățenii noștri în ultimii ani dau dovadă de un consum al serviciilor financiare mult mai ridicat decât a fost în alți ani. În ultimii ani asistăm la un consum destul de puternic al cetățenilor noștri și mai puțin la economii”, a explicat expertul.

Veaceslav Ioniță a estimat că în 2020 veniturile monetare ale moldovenilor au fost de 141 de miliarde de lei. Este vorba de toate salariile pe care le primesc cetățenii moldoveni oficial, la care se adăugă toate prestațiile sociale, remitențele care vin de peste hotare, veniturile neoficiale și veniturile obținute din activități agricole etc. „Însumând toate acestea, noi vedem care sunt veniturile monetare ale cetățenilor Republicii Moldova. Să nu uităm că cetățenii noștri mai câștigă și sub formă nemonetară, sub formă de bunuri, servicii, alte lucruri”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Economistul spune că din cei 141 de miliarde de lei pe care i-au câștigat anul trecut cetățenii moldoveni, trei miliarde de lei au fost depuși în bănci sub formă de depozite nete. O altă parte din bani au fost investiți în Republica Moldova și cel mai probabil în imobil, deoarece anul trecut s-au tranzacționat mai mult de 28 de mii de apartamente.

Vorbind despre economiile nete, ceea ce înseamnă toți banii pe care moldovenii i-au depus în bănci, fără creditele luate de către alți cetățeni, analistul economic a spus că anul trecut au fost de 25 de miliarde de lei, cu trei miliarde de lei mai mult decât în 2019, când s-a înregistrat -2,5 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2021 sunt deja 25,2 miliarde de lei. Un record al economiilor nete a fost înregistrat în 2012, 2013. După aceasta, ele au înregistrat creșteri mici, iar în anii 2017, 2018 și 2019 - au fost negative. „Anul 2020 este caracterizat ca un an de criză. Cetățenii nu s-au aventurat în cheltuieli și banii i-au depus la bancă”, a spus analistul economic.

De asemenea, a menționat că depozitele persoanelor fizice în sistemul bancar anul trecut au ajuns la 50,8 miliarde de lei. O creștere de 5,2 miliarde de lei față de 2019. Ultima dată o sumă la fel de mare a fost înregistrată în 2013 - de 5,9 miliarde de lei. În primele șase luni ale 2021 depozitele deja au ajuns la 54,1 miliarde de lei. Dacă trendul creșterii rapide va continua, la sfârșitul anului depozitele se vor apropia de 60 de miliarde de lei.

Veaceslav Ioniță a mai declarat că moldovenii se împrumută din două direcții: de la bancă și de la sectorul nebancar. Astfel, toate tipurile de împrumuturi, luate împreună, formează îndatorarea persoanelor fizice din Republica Moldova. Astfel, în ultimii cinci ani s-a înregistrat o creștere de trei ori a volumului de împrumut. Cu excepția anului trecut, când gradul de îndatorare al cetățenilor a fost mai mic decât de obicei, din cauza crizei. Anul trecut, volumul de credite a crescut cu 2,2 miliarde de lei și au ajuns la 25,8 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2021 este înregistrată deja o creștere de 3,1 miliarde de lei și s-a ajuns la 28,9 miliarde de lei. Cea mai mare parte a creditelor au fost luate de la bănci. „Anul trecut am avut 50,8 miliarde de lei depozite în bănci. 25,8 miliarde de lei credite luate din bănci. Creditele nete le-am avut la nivel de 25 de miliarde de lei. Această creștere a depozitelor nete de anul trecut se explică prin faptul că oamenii au depus mai mulți bani și s-au împrumutat mai puțin”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Analizând gradul de îndatorare al cetățenilor moldoveni, expertul a afirmat că la ziua de astăzi aceștia au datorii în bănci și în sectorul nebancar de aproape 29 de miliarde de lei sau 13,8% din PIB. De trei ori mai mult decât acum zece ani, când era de 4,5% din PIB. În 2021, estimează expertul, ne vom apropia de 15%, iar Cea mai mare parte a împrumuturilor care se i-au în ultimul timp se i-au pentru procurarea de imobil.

Despre gradul de utilizare al serviciilor financiare în rândul populației Republicii Moldova, economistul a spus că în prezent, volumul tuturor contractelor pe care le au cetățenii moldoveni cu băncile și cu sectorul nebancar se ridica la 83 de miliarde de lei. Dintre care, 55 de miliarde de lei sunt depozitele din bănci și 28 de miliarde de lei - creditele luate de la bănci sau din sectorul nebancar. În 2010, volumul total de contracte pe care le aveau moldovenii cu sectorul financiar, băncile și sectorul nebancar, era de 22 de miliarde de lei. „În prezent, gradul de utilizare al serviciilor financiare în rândul populației este de 39,3%. Precedentul record l-am avut în 2007 când a fost aproape de 32%. După criza din 2009 la noi gradul de utilizare al serviciilor financiare de către populație a scăzut până la 26%. Din 2010, cu un mic repaus în 2014-2015, când am avut criza financiară, și până în prezent asistăm la o creștere a relației dintre cetățeni și instituțiile financiare”, a menționat economistul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău