IDEP Moldova provoacă candidații la prezidențiale să susțină programul ECIPES, dedicat sprijinirii tinerilor care doresc să inițieze o afacere și care ar urma să fie implementat de Comisia Europeană

  • 29 Octombrie 2020 16:06
IDEP Moldova provoacă candidații la prezidențiale să susțină programul ECIPES, dedicat sprijinirii tinerilor care doresc să inițieze o afacere și care ar urma să fie implementat de Comisia Europeană

Reprezentanții Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) Moldova provoacă candidații la funcția de președinte „să susțină cetățenii moldoveni, care merită fonduri europene, chiar dacă autoritățile au ratat șansa de a le asimila”. Sugestia este să se alăture demersului lansat de IDEP, mai exact – cererii de redirecționare a fondurilor ratate de autoritățile publice centrale către cetățenii Moldovei, prin programul ECIPES, pe care Comisia Europeană să-l implementeze.

Într-o conferință de presă la IPN, Iurie Calestru, director de programe IDEP Moldova, autor al programului ECIPES, a precizat că programul își propune să ofere fonduri pentru tinerii de 18-35 de ani pentru a lansa o afacere în domeniul serviciilor (cu sprijinul de 5 mii de euro) sau în producție (15 mii de euro, dintre care 12 mii pentru procurarea de echipament sau utilaje). A doua categorie de beneficiari ar fi primăriile din Republica Moldova care sunt înfrățite cu primării din UE și organizează cel puțin o activitatea comună anual. Acestea vor avea posibilitatea să obțină susținerea unui proiect de 20 de mii de euro, cu 10 mii de euro componenta de grant din partea UE. A treia categorie de beneficiari ar fi cetățenii care vor primi câte 100 de euro ca să-și schimbe aparatajele de uz casnic vechi pe altele noi.


Potrivit lui Iurie Calestru, Moldova este în situația în care, acum două luni, a ratat ultima tranșă de 40 de milioane de euro din programul de suport macro-financiar destinat Republicii Moldova. Dat fiind acest fapt, IDEP Moldova solicită Comisiei Europene redirecționarea acestor fonduri către programul ECIPES, pe care tot Comisia Europeană să-l implementeze în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

„Pentru acest program sunt necesare 40 de milioane de euro, exact suma ratată de autoritățile Republicii Moldova și ultima tranșă anulată din cauza neîndeplinirii prevederilor acordului Moldovei cu UE”, a precizat Iurie Calestru.

Gabriel Mărgineanu, și el autor al programului ECIPES, a relatat că a călătorit în capitalele europene alături de colegi, a ținut corespondența cu președinți și guverne din UE, a discutat cu persoane care i-au susținut. Gabriel Mărgineanu a îndemnat toate persoanele interesate să acceseze pagina web a instituției și să se informeze privind proiectul ECIPES. El a mai spus că și-ar dori ca această inițiativă să se regăsească în programul candidaților la funcția de președinte al statului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău