IDEP | Apel pentru crearea comunității de 10 mii de ambasadori DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa
-
24 Ianuarie 2022 14:12
Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor Moldova face apel către Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României să sprijine extensia inițiativei emblematice europene pentru crearea comunității de 10 mii de ambasadori DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa. Inițiativa prevede ca 10 mii de tineri din Odesa, Iași și din Republica Moldova să poată primi permise de călătorie subvenționate de UE pe acest tronson feroviar. Ulterior, aceștia vor călători cu trenul și vor contribui la popularizarea rutei feroviare regulate Iași-Chișinău-Odesa.
„Sperăm că cele două guverne, reunite pe 11 februarie la Chișinău, înțelegând că tinerii sunt viitorul nostru, viitorul țărilor, dar și al liderilor de astăzi, sunt cei ce vor fi viitorii lideri aici, acasă, sau diasporă, vor uni eforturile pentru un program foarte modest, dar mega important – DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa”, a declarat Iurie Calestru, director de programe al IDEP Moldova, într-o conferință de presă la IPN.
Iurie Calestru a declarat că, în septembrie 2021, a fost construit un grup de lucru condus de Calea Ferată din Moldova, împreună cu APIT și IDEP Moldova, pentru lansarea și promovarea rutei feroviare regulate Iași-Chișinău. Acest grup de lucru și-a propus valorificarea acestui coridor feroviar. Astfel, s-a decis sincronizarea orarului noii rute feroviare Iași-Chișinău cu cea existentă Chișinău-Odesa, așa încât să fie posibil de asigurat un număr sporit de pasageri interesați de a vizita trei orașe învecinate pentru vizite scurte, tip city break.
„Datorită acestui interes sporit, vom putea asigura sustenabilitatea rutei feroviare Iași-Chișinău, cât și a celei existente Chișinău-Odesa. Această propunere a fost și mai actuală din punct de vedere al grupului de lucru, cunoscând că turismul este cel mai afectat domeniu din cauza restricțiilor de circulație legate de COVID. Prin acest gen de turism regional, neexploatat anterior, ar exista oportunitatea de a salva locuri de muncă aducând turiști în aceste vremuri cumplite. În rezultatul consultărilor la Iași, Odesa, Chișinău și Bruxelles, a fost dezvoltat un concept care propune extensia inițiativei emblematice europene #DiscoverEU între Iași-Chișinău-Odesa, oferind permise de călătorie subvenționate de UE”, explică directorul de programe.
Potrivit lui, pentru validarea și dezvoltarea acestei extensii a DiscoverEU, au fost transmise scrisori către trei comisari europeni, co-semnate de 31 eurodeputați și conducerea Parlamentului European. De asemenea, au fost înregistrate întrebări scrise către Comisia Europeană de patru eurodeputați. „Vă informăm că suntem în proces de promovare a extensiei DiscoverEU între Iași-Chișinău-Odesa, în acest sens va urma o moțiune pentru o rezoluție în Parlamentul European, va urma evenimentul la București, pe 31 ianuarie 2022, dar și alte acțiuni în vederea validării extensiei DiscoverEU”, a notat Iurie Calestru.
„Cunoscând că pe 11 februarie 2022 va avea loc ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, am propus celor prezenți la acea ședință să discute cu domnul ministru Spînu oportunitatea de a introduce subiectul respectiv, pentru coalizarea celor două guverne, în comun contribuind în comun la crearea comunității de 10 mii Ambasadori DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa. Dacă România, în calitate de țară membră a UE, va cere acest lucru franc, prin reprezentanții și delegații săi în instituțiile din UE, precum în Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European și Consiliul Uniunii Europene, tot întru binele celor 10 mii de tineri din cele trei țări, liderii vor demonstra capacitatea și dorința de a se coaliza întru binele tinerei generații în 2022 – Anul European al Tineretului”, a mai spus Iurie Calestru.