ICR Chișinău anunță o serie de manifestări cu prilejul împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române

  • 20 Ianuarie 2018 15:09
ICR Chișinău anunță o serie de manifestări cu prilejul împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române

O serie de manifestări cu prilejul împlinirii a 159 de ani de la un moment de referință din istoria românilor - Unirea Principatelor Române - vor fi organizate în zilele de 23 și 24 ianuarie de Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' la Chișinău.

Potrivit unui comunicat al ICR Chișinău, transmis vineri AGERPRES, seria de evenimente debutează, pe data de 23 ianuarie, cu masa rotundă 'Centenarul Unirii. Basarabia pe calea afirmării identității naționale (24 ianuarie 1859 - 24 ianuarie 1918)', care va avea loc în Sala mică a Academiei de Științe a Moldovei.

La manifestare vor participa istorici, juriști, politologi și filosofi, care vor dezbate subiecte privind Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859 și declararea independenței Republicii Democratice Moldovenești la 24 ianuarie 1918, consecințele istorice, juridice și politice ale Unirii Principatelor (24 ianuarie 1859) și ale Declarației de Independență a Republicii Democratice Moldovenești (24 ianuarie 1918).

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române vor continua pe 24 ianuarie,  cu ceremonia depunerii de flori la bustul domnitorului Al.I.Cuza, amplasat în Chișinău, intersecția bulevardul Dacia cu bulevardul Cuza Vodă. Va urma un recital de muzică susținut de cantautorul Viorel Burlacu și un program literar-artistic organizat de elevii liceelor din sectorul Botanica al municipiului Chișinău. 

Evenimentele se vor desfășura în colaborare cu Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Institutul de Cercetări juridice și Politice al AȘM, Direcția cultură a Primăriei municipiului Chișinău, Asociația Istoricilor din Republica Moldova și Pretura sectorului Botanica al municipiului Chișinău. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău