I D Sîrbu (1919 - 1989)

  • 26 Noiembrie 2013 11:03
I D Sîrbu (1919 - 1989)

Lucian Blaga i-a fost profesor și mentor. În anul 1947 devenea cel mai tânăr conferențiar universitar din țară, la Facultatea de filozofie de la Cluj.

A făcut ani grei de detenție politică pentru că nu a vrut să devină turnător. Mărturisea că a rămas în România „ca să moară cu sistemul de gât". A fost arestat pe 17 septembrie 1957, în aceeași zi în care, 32 de ani mai târziu, avea să moară. Era fiu de miner din Petrila, se numea Ion Desideriu Sirbu și și-a semnat cărtile I D Sîrbu. Se spune că el a fost modelul real pentru Victor Petrini, eroul din romanul lui Marin Preda  "Cel mai iubit dintre pă­mân­teni ". 

Din 1957, de la vârsta de 38 de ani și până la sfârșitul vieții, Securitatea l-a urmărit neîncetat pe I.D Sirbu, așa cum reiese din volumul cercetatoarei Clara Mareș  „Zidul de sticlă. Ion D.  Sîrbu în arhivele Securității ",
În februarie 1963, a fost grațiat conform decretului nr. 5 al Consiliului de Stat. La ieșirea din pușcărie a fost, pe rând, vagonetar la mina din Petrila, mașinist la Teatrul din Petroșani și secretar literar la Teatrul din Craiova, oraș unde s-a aflat în domiciliu forțat până la moarte.
 
Nu a apucat căderea regimului communist din România. A murit în septembrie 1989 de cancer la esofag. Romanul "Adio, Europa" și paginile de memorialistică grupate sub titlul  "Jurnalul unui jurnalist fără jurnal" sunt scrierile care i-au adus lui I D Sirbu  recunoașterea postumă.
 
Așa cum I D Sîrbu a scris "literatura de sertar", tot astfel înregistrarea din care am desprins fragmentul de azi e una "de sertar": nu a putut fi difuzată la Radio decât după 1989.
 
Astăzi "Ascultă Vocea" lui I D Sîrbu despre doi oameni foarte importanți din viața sa: Lucian Blaga și tatăl său.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău