Hub-ul regional european de securitate este creat la Chișinău în contextul existenței mai multor riscuri în vecinătatea Rep. Moldova

  • 20 Iulie 2022 12:24
Hub-ul regional european de securitate este creat la Chișinău în contextul existenței mai multor riscuri în vecinătatea Rep. Moldova

Hub-ul regional european de securitate este creat la Chișinău în contextul existenței mai multor riscuri în vecinătatea Rep. Moldova, riscuri care se pot materializa și în Europa. Declarații în acest a făcut, azi, ministrul de Interne, Ana Revenco, în cadrul audierilor în Parlament. Ministrul a mai spus că Hub-ul „va deveni operațional în timpul apropiat”, dotările urmând să fie finalizate până la sfârșitul acestui an. Și spicherul Igor Grosu a atras atenția asupra riscurilor de securitate.

Ministrul de Interne Ana Revenco a spus că Hub-ul regional european de securitate va funcționa, la etapa inițială, în cadrul Delegației Uniunii Europene din Chișinău. Acesta va găzdui specialiști pe combaterea criminalității organizate, detașați de țările membre ale UE, dar și persoane de legătură ale Europol și Frontext. Hub-ul regional de securitate „va deveni operațional în timpul apropiat.”

„Cert este că odată cu lansarea Hub-ului aici, la Chișinău, noi vom avea mai mulă tehnologie, acces mult mai calitativ la datele în regim real, or acesta este acum luxul pe care noi, cu regret, nu ni-l putem permite, deoarece nu facem parte, deocamdată, din mecanismele și platformele europene. Acest Hub vine să rezolve cel puțin parțial această problemă. Vom avea și un schimb de date mult mai intens și mai calitativ, vom avea acces la fonduri alocate pentru activitățile Hub-ului, or activitățile Hub-ului va însemna o mai bună securitate pentru cetățenii noști și pentru spațiul european.”, a spus Ana Revenco.

Ana Revenco a spus că, de la începutul ostilităților din Ucraina, la frontierele Rep. Moldova au crescut brusc tentativele de trecere a frontierelor, fiind înregistrate „zeci de cazuri de trafic de arme și muniții” sau droguri.

La audieri, spicherul Igor Grosu a observat că riscurile și provocările la adresa Rep. Moldova sunt în creștere, dar că acestea țintesc Uniunea Europeană.  

„Noi vedem – nu e zi să nu avem câte un atac concertat și obraznic... E un pericol iminent traficul de arme, având în vecinătate un război, traficul de persoane, droguri ș.a.m.d. Noi cumva trebuie se ne pliem pe aceste pericole și amenințări. Aceste pericole pe noi ne vizează ca țară de tranzit, ținta finală fiind țările UE, căci acolo va ajunge magnitudinea acestor fenomene”, a spus Igor Grosu.

Pericolele generate de regiunea transnistreană se vor regăsi pe lista Hub-ului.

„Indiferente de unde vin ele, de originea lor, indiferent de autor, absolut toate celea care se vor regăsi pe lisat de priorități(ale Hub-ului) vor fi subiect de analiză și de intervenție pentru echipele create pe această platformă.”, as spus Ana Revenco.

În luna septembrie, la Chișinău, Hub-ul european de securitate va găzdui o reuniune pe tema traficului de persoane. Tot în toamnă va avea loc și a treia reuniune la tema crimelor cibernetice.

Acordul de înființare a Hub-ului european de securitate în Chișinău a fost semnat la Praga în data de 11 iulie, ca instrument de fortificare a securității și managementului frontierei în contextul agresiunii militare ruse în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău