HRW a prezentat o analiză detaliată despre un atac rus în care 44 de civili au fost uciși în estul Ucrainei

  • 22 Martie 2023 15:23
HRW a prezentat o analiză detaliată despre un atac rus în care 44 de civili au fost uciși în estul Ucrainei

Organizația neguvernamentală internațională Human Rights Watch (HRW) a prezentat marți o analiză detaliată de reconstituire care include mărturii, fotografii, înregistrări video și reprezentări în 3D ale unui atac rus asupra unei clădiri de locuințe din orașul ucrainean Izium (est) care s-a soldat cu moartea a 44 de persoane, în 9 martie 2022, transmite miercuri EFE, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul ONG-ului, Human Rights Watch a petrecut trei săptămâni la Izium, în regiunea Harkov, din estul Ucrainei, și a intervievat 21 de oameni în perioada septembrie 2022 - martie 2023: supraviețuitori, martori, rude ale victimelor și primii salvatori care s-au deplasat la locul atacului. Cercetătorii HRW au analizat dovezile materiale de la fața locului, au făcut fotografii și înregistrări video cu clădirea grav avariată.

"Mai multe generații de familii au fost îngropate la subsol într-un singur atac", a declarat investigatorul HRW Richard Weir în comunicat. El a adăugat că HRW "nu a găsit nicio dovadă care să justifice tratarea clădirii ca obiectiv militar", ceea ce face din acest atac o crimă de război.

Una dintre mărturiile culese este cea a electricianului Mihailo Iațentiuk, în vârstă de 60 de ani, care locuia în clădire și și-a pierdut soția și alți șase membri ai familiei, cu vârste cuprinse între 3 și 96 de ani, în atacul rus. Iațentiuk a supraviețuit doar pentru că a părăsit subsolul unde se refugiase cu familia după ce o nepoată l-a rugat să-i facă un ceai.

Respectiva clădire avea cinci etaje și era situată în cartierul central din Izium, aflat sub control ucrainean la momentul atacului, care a fost comis cu muniții lansate de un avion rus.

"Muniția a lovit centrul clădirii, ceea ce a făcut ca cinci etaje ale părții centrale să se prăbușească peste subsol", se arată în declarația de prezentare a anchetei. "Dărâmăturile au îngropat mulți oameni în subsol", adaugă textul HRW.

Folosind un model 3D al clădirii, HRW a ajuns la concluzia că atacul a făcut o gaură de cel puțin cincisprezece metri în locul în care era amplasată clădirea.

Deși HRW nu a reușit să stabilească tipul de muniție folosit, organizația apreciază că daunele pe care le-a provocat sugerează că este vorba despre o bombă FAB-500 cu detonare întârziată, care explodează după ce a lovit ținta și provoacă "daune catastrofale".

"Ar fi putut trece prin mai multe etaje ale clădirii înainte de a exploda", astfel explică HRW gradul ridicat de distrugere provocat.

HRW cere ca ceea ce s-a întâmplat să fie clarificat și cei responsabili să plătească pentru acțiunile lor. "Supraviețuitorii și familiile victimelor merită răspunsuri și dreptate", a apreciat Weir.

"Distrugerea și durerea nu vor dispărea niciodată, dar aducerea în fața justiției a celor responsabili poate ajuta să ne asigurăm că astfel de acte nu sunt tolerate", a conchis el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău