Hrănirea la sân a bebelușilor economisește un MILIARD de dolari pe zi în plan global (STUDIU)

  • 13 Iulie 2019 09:50
Hrănirea la sân a bebelușilor economisește un MILIARD de dolari pe zi în plan global (STUDIU)

Costul economic global al hrănirii nou-născuților la sân o perioadă insuficientă se ridică la aproape 1 miliard de dolari în fiecare zi ca urma a pierderii productivității și a costurilor asistenței medicale, experții în domeniul sănătății făcând apel la sprijinirea mai intensă a mamelor care alăptează, transmite vineri Reuters.

Potrivit unui nou site creat de cercetători din Canada și Asia, omenirea ar putea economisi 341 de miliarde de dolari în fiecare an dacă mamele și-ar alăpta copiii o perioadă mai îndelungată, contribuind astfel la prevenirea deceselor premature și a altor afecțiuni.

Denumit ''Cost of Not Breastfeeding'', instrumentul online utilizează date dintr-un studiu realizat pe o durată de șase ani de o organizația cu sediul în SUA din domeniul nutriției mamei și copilului, Alive & Thrive.

"Este un drept fundamental, salvează vieți și îmbunătățește prosperitatea economică", a menționat Dylan Walters, un specialist în economia sănătății stabilit în Canada, referindu-se la importanța alăptării.

Walters, care a analizat date din peste 100 de țări, a precizat că site-ul este primul de acest tip și își propune să vină în sprijinul factorilor de decizie pentru a cuantifica pierderile economice în țările în care alăptarea nu este încurajată.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv cel puțin în primele șase luni de viață, după care, până la vârsta de doi ani, să aibă o dietă care combină laptele matern cu alte alimente.

Alăptarea poate preveni bolile diareice sau pneumonia, două cauze majore ale deceselor infantile, și protejează mamele împotriva cancerului ovarian și de sân, potrivit agenției ONU din domeniul sănătății.

Cu toate acestea, pe plan global, doar 40% dintre nou-născuții sub șase luni sunt alimentați exclusiv la sân, iar 820.000 de cazuri de mortalitate infantilă ar putea fi evitate în fiecare an dacă ar fi urmate aceste recomandări, mai precizează OMS.

Printre cauzele care împiedică mamele să-și alăpteze nou-născuții se numără lipsa unor spații dedicate, lipsa pauzelor speciale la locul de muncă, marketingul agresiv al laptelui praf, precum și hărțuirea sau stigmatizarea mamelor care alăptează în public.

Înaintea Săptămânii mondiale a alăptării, care debutează pe 1 august, cercetătorii speră ca mai multe state să implementeze politici publice care să promoveze alăptarea, să îndemne angajatorii să ofere mai multă susținere și să combată marketingul alimentației artificiale a bebelușilor.

"Factorii de decizie sunt receptivi la argumente economice. A nu investi în promovarea alăptării are un preț", a precizat telefonic pentru Thomson Reuters Foundation directorul pentru Asia de Sud-Est al organizației Alive & Thrive, Roger Mathisen.

''Acest instrument demonstrează că extinderea unor politici precum concediul de maternitate plătit reprezintă o investiție bună'', a mai spus Mathisen, adăugând că astfel femeile ar rămâne mai mult în câmpul muncii, iar economia națională ar fi stimulată.

Un studiu sprijinit de ONU și realizat în 2017 a arăta că nicio țară nu depune suficiente eforturi pentru a ajuta mamele să-și alăpteze bebelușii în cele șase luni recomandate, în ciuda potențialelor beneficii economice.

Sursa: Agepres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău