Hrana a devenit parte din arsenalul de teroare al Rusiei, acuză Ursula von der Leyen

  • 08 Iunie 2022 14:46
Hrana a devenit parte din arsenalul de teroare al Rusiei, acuză Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană (UE) trebuie să "demonteze dezinformarea Rusiei" care acuză Occidentul pentru criza alimentară mondială, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează miercuri dpa.

"Alimentele au devenit parte din arsenalul de teroare al Kremlinului și nu putem tolera acest lucru", a spus Von der Leyen în Parlamentul European reunit la Strasbourg, scrie Agerpres.

Ursula von der Leyen a răspuns astfel la încercările Moscovei de a da vina pe sancțiunile Occidentului ca răspuns la declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei - invazie care a intrat deja în a patra lună - pentru creșterea prețurilor la produse alimentare la nivel global.

Livrările de cereale din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali, au fost reduse în mod drastic din cauza blocadei impuse de Rusia asupra porturilor ucrainene și a bombardamentelor asupra depozitelor.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a atenționat că războiul va agrava foametea la nivel global, 54 de țări africane - care importă aproape jumătate din grâul lor din Ucraina și Rusia - fiind cele mai vulnerabile.

Națiunile Unite încearcă să medieze un acord între Rusia, Ucraina și Occident pentru reluarea exporturilor din porturile de la Marea Neagră, dar încrederea este extrem de scăzută.

Von der Leyen a declarat în Parlamentul European că 20 de milioane de tone de grâu sunt blocate în Ucraina și a subliniat că sancțiunile "nu vizează produsele alimentare de bază".

"Ele (sancțiunile) nu vizează comerțul cu grâu sau alte alimente între Rusia și țări terțe", a spus ea, adăugând că embargoul portuar al blocului comunitar asupra navelor sub pavilion rusesc prevede o exceptare totală a produselor agricole rusești.

Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina "alimentează criza alimentară, nu altceva", a subliniat Ursula von der Leyen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău