Hong Kong: Poliția a arestat opt activiști pro-democrație pentru participare la protestele din 1 iulie

  • 08 Decembrie 2020 08:56
Hong Kong: Poliția a arestat opt activiști pro-democrație pentru participare la protestele din 1 iulie

Poliția din Hong Kong a arestat marți opt bărbați pentru acuzații legate de protestele pro-democrație desfășurate la 1 iulie în fosta concesiune britanică, transmite DPA, preluat de Agerpres.

Foștii parlamentari Eddie Chu Hoi-Hick și Leung Kwok hung, fostul lider al Partidului Democrat hong-konghez Wu Chi-Wai și activistul pentru drepturile omului Figo Chan au anunțat pe Facebook că se află printre cei arestați marți în jurul orei locale 06:30 (luni, ora 22:30 GMT).

Potrivit unei declarații a poliției locale, indivizii arestați au fost acuzați de ''incitare la participarea în cunoștință de cauză la o adunare neautorizată'', ''organizarea unei adunări neautorizate'' și ''participare în cunoștință de cauză la o adunare neautorizată''.

Figo Chan a transmis live pe Facebook imagini de la arestarea sa, polițiștii acuzându-l că a incitat alte persoane să participe la o adunare neautorizată.

În Hong Kong, mii de persoane au ieșit pe străzi la 1 iulie pentru a protesta contra unei legi controversate privind securitatea națională impuse de Beijing în fosta concesiune britanică. Poliția a interzis marșul de protest și a arestat aproximativ 400 de oameni în acea zi.

În ultimii patru ani, autoritățile din Hong Kong le-au interzis unui număr de 18 activiști pro-democrație să candideze în alegerile locale, inclusiv lui Joshua Wong. Acesta a fost declarat neeligibil pentru a candida la alegerile de anul trecut, pe motiv că susținerea autodeterminării Hong Kong-ului a încălcat legislația electorală, măsură pe care el a calificat-o la acea vreme drept cenzură politică.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul ''O țară, două sisteme'' inclus în Declarația comună sino-britanică din 1984, semnată de premierii britanic și chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher și Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic și economic diferite de cele ale părții continentale a Chinei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău