Haruki Murakami își donează manuscrisele și discurile vinil unei universități din Japonia

  • 04 Noiembrie 2018 13:58
Haruki Murakami își donează manuscrisele și discurile vinil unei universități din Japonia

Renumitul scriitor japonez Haruki Murakami a anunțat că va dona manuscrisele cărților sale și albumele vinil din colecția personală arhivei Universității Waseda din Japonia, relatează duminică Kyodo.

„Nimic nu m-ar face mai fericit decât faptul că un astfel de loc va fi de folos celor care doresc să-mi studieze operele, fie japonezi, fie străini”, a declarat Murakami, în vârstă de 69 de ani, în cadrul unei foarte rare apariții în public la o conferință de presă.

„Sper că acesta va fi începutul unui schimb cultural”, a spus scriitorul care a absolvit această universitate în anul 1975.

Totodată, Murakami a adăugat că va oferi instituției din Tokyo scrisorile și operele sale traduse.

Romanele autorului japonez, traduse în peste cincizeci de limbi, au devenit un fenomen de talie mondială propulsându-l pe Murakami către statutul de posibil pretendent la un premiu Nobel pentru literatură.

Murakami este câștigătorul a numeroase distincții literare, printre acestea numărându-se Premiul Franz Kafka în 2006, Premiul Ierusalim în 2009 și premiul Hans Christian Andersen pentru literatură în 2016.

Scriitorul japonez a solicitat în acest an retragerea de pe lista nominalizaților la premiul alternativ Nobelului pentru Literatură, anulat în 2018 din cauza unui scandal de abuzuri sexuale în care este implicată Academia suedeză, argumentând că dorește să se concentreze asupra scrisului.

Scriitoarea franceză Maryse Conde, originară din Guadelupa, al cărei nume s-a aflat de mai multe ori pe lista favoriților la premiul Nobel, a câștigat în octombrie "Noul premiu pentru literatură", creat de "Noua Academie" din Suedia ca reacție la mișcarea #MeToo, ce a determinat amânarea cu un an a premiului Nobel pentru literatură.

Haruki Murakami, care apare foarte rar în public, a provocat un val de bucurie și de emoție în rândul admiratorilor săi niponi după ce a participat pentru prima dată la o emisiune radiofonică, în luna august, în cadrul unui program dedicat muzicii, o temă recurentă în romanele sale. Muzica l-a ajutat să scrie, a subliniat romancierul nipon în timpul aceleiași emisiuni radiofonice.

"Nu am învățat metodele scrisului de proză de la altcineva. Mi le-am însușit grație ritmurilor, armoniilor și improvizațiilor muzicale", a precizat el.

Scriitorul nipon, care își petrece mare parte din timp în Statele Unite, a cucerit admirația a milioane de cititori din lumea întreagă, fascinați de poveștile sale inspirate din cotidian și presărate cu suprarealism, adeseori însoțite de referiri la cultura populară, inclusiv la muzică.

Romanele scrise de Haruki Murakami au fost publicate în milioane de exemplare, amintește Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău