Harta afecțunilor neurologice suferite de pacienții Covid. Care sunt cele mai frecvente simptome

  • 10 Octombrie 2021 12:35
Harta afecțunilor neurologice suferite de pacienții Covid. Care sunt cele mai frecvente simptome

Cercetătorii italieni au făcut „o hartă” a afecțiunilor neurologice suferite de pacienții Covid, de la accident vascular cerebral la cefalee. Cea mai frecventă tulburare este alterarea combinată a simțului olfactiv și gustativ, urmată de confuzia mentală, pierderea atenției și a memoriei.

Începând cu primii pacienți din Wuhan și până în prezent, medicii din întreaga lume au constatat complicații neurologice multiple și adesea prelungite la cei afectați de Covid. Nu doar pierderea simțului mirosului și a gustului, unul dintre semnalele de alarmă și un simptom larg răspândit al infecției, ci și probleme mai grave: de la encefalopatie la accident vascular cerebral.

Studiul va fi prezentat la Congresul Mondial de Neurologie, din 3-7 octombrie, organizat de Federația Mondială de Neurologie în parteneriat cu Societatea Italiană de Neurologie, conform ANSA.

Au fost implicați 2500 de pacienți Covid, atât spitalizați, cât și tratați acasă.

Studiul arată că cea mai frecventă tulburare neurologică este alterarea combinată a simțului olfactiv și gustativ (la aproximativ 40% dintre pacienți). Durata acestui simptom este mai mare de o lună în 50% din cazuri și ajunge la peste 6 luni în 20% din cazuri.

O a doua tulburare, frecventă (aproximativ 25% dintre pacienți), este encefalopatia acută, adică o stare de confuzie mentală, pierderea atenției și a memoriei, agitație și chiar alterarea stării de conștiență și comă. Această afecțiune are cauze multiple, începând cu o oxigenare cerebrală deficitară, dar în unele cazuri este legată de o inflamație cerebrală (encefalită).

Citiți continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău