Halterofili bugari suspendați pentru dopaj

  • 21 Martie 2015 16:10
Halterofili bugari suspendați pentru dopaj

Unsprezece halterofili bulgari, între care și trei campioni europeni, au fost depistați pozitiv în urma unor controale antidoping, a anunțat Federația Bulgară de Haltere, citată de agenția Reuters.

Sportivii respectivi au fost testați pozitiv la stanozolol, un steroid anabolizant aflat pe lista substanțelor interzise, în urmă cu două săptămâni, cu ocazia unui stagiu de pregătire în vederea Campionatelor Europene care vor avea loc luna viitoare la Tbilisi, capitala Georgiei.

Între halterofilii depistați dopați figurează Ivan Markov și Ivailo Filev, campioni europeni în 2014, Demir Demirev, câștigător al titlului continental în 2005, alături de Asen Muradov, Ferdi Nazif, Vladimir Urumov, Stoian Enev și Deian Mincev. De asemenea, au fost testate pozitiv și trei halterofile bulgare, Nadejda-Mey Tuy Nguen, Maia Ivanova și Milka Maneva.

„Sunt șocat. Stanozololul este o substanță învechită, pe care nu o mai folosește nimeni în haltere. Singura mea explicație pentru prezența acestei substanțe în corpurile sportivilor este că aceasta s-a aflat în suplimentele alimentare pe care pe folosim pentru recuperare”, a declarat antrenorul lotului de haltere al Bulgariei, Ivan Ivanov.

Federația Bulgară de Haltere riscă acum o nouă suspendare din partea Federației internaționale de specialitate, care a mai ridicat temporar licența forului de la Sofia în urmă cu aproape șapte ani, după ce 11 halterofili bulgari au fost depistați pozitiv înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing, din anul 2008.

Campion european en titre la categoria -85 kg, Ivan Markov, care a fost deja suspendat pentru o perioadă de 4 ani în 2008, riscă acum excluderea pe viață din sport.

Ministrul bulgar al Sportului, Krasen Kralev, a reacționat imediat după anunțarea acestui nou scandal de dopaj, cerând procurorilor să ancheteze acest caz.

Halterele figurează printre disciplinele sportive cele mai afectate de dopaj, fiind la un pas să-și piardă statutul de sport olimpic după mai multe cazuri pozitive înregistrate la Jocurile din 1988, care au avut loc la Seul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău