Hackeri ruși au sustras date despre negocierile M.Britanie-SUA din emailul unui oficial britanic

  • 04 August 08:56
Hackeri ruși au sustras date despre negocierile M.Britanie-SUA din emailul unui oficial britanic

Hackeri ruși au sustras documente clasificate despre negocierile comerciale dintre Marea Britanie și SUA din emailul unui membru al Guvernului de la Londra, înaintea scrutinului parlamentar britanic din 2019, pe care Rusia este acuzată că a vrut să îl influențeze, afirmă surse citate de Reuters și preluate de Mediafax. Doi oficiali din cadrul comisiei de anchetă au declarat, sub protecția anonimatului, că documente clasificate au fost sustrase printr-un atac cibernetic din emailul lui Lam Fox, secretar de stat britanic pentru Comerț Internațional în perioada 2016-2019, informează hotnews.ro.

Contul de email al oficialului guvernamental britanic a fost accesat în mod neautorizat în perioada 12 iulie - 21 octombrie 2019, potrivit sursei citate.

Sursele citate nu au dezvăluit din ce grup ar existat suspiciuni că ar face parte hackerii ruși, însă au precizat că operațiunea pare să fi fost opera unei entități etatiste.

Președinția Rusiei a refuzat, deocamdată, să facă vreun comentariu pe această temă, precizează agenția de presă Reuters.

Printre informațiile clasificate sustrase în atacul cibernetic se numără documente despre negocierile comerciale dintre Marea Britanie și SUA. Informațiile despre negocieri au fost utilizate în cadrul unei campanii pentru dezinformare înaintea scrutinului parlamentar din Marea Britanie.

Guvernul de la Londra a anunțat recent că grupuri ruse au încercat să influențeze rezultatul scrutinului parlamentar britanic desfășurat la sfârșitul anului 2019 prin promovarea unor documente obținute ilegal despre un potențial acord comercial al Marii Britanii cu SUA. "În urma unei ample analize, Guvernul a concluzionat că este aproape sigur că entități ruse au încercat să interfereze asupra scrutinului parlamentar din 2019 prin amplificarea în mediul online a difuzării unor documente guvernamentale obținute ilegal", a afirmat pe 16 iulie ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, într-un raport transmis Parlamentului britanic.

"Documente guvernamentale sensibile referitoare la Acordul de liber-schimb Marea Britanie-SUA au fost obținute ilegal înaintea scrutinului parlamentar din 2019 și difuzate online pe platforma Reddit. (...) Chiar dacă nu există dovezi referitoare la o campanie rusă de amploare împotriva scrutinului parlamentar, orice tentativă de interferare asupra proceselor noastre democratice este total inacceptabilă. Prioritatea noastră absolută este și va fi întotdeauna să protejăm democrația și alegerile", a subliniat atunci Dominic Raab.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
19
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:5,1 m/s
Mon
18
Tue
18
Wed
16
Thu
17
Fri
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău