H1 | Cine sunt ”Trollii președintelui”? (Revista presei)

  • 29 Noiembrie 2019 09:37
H1 | Cine sunt ”Trollii președintelui”? (Revista presei)

Revista presei - 29 noiembrie.

Ziarul de Gardă oferă detalii despre ”Cine este Alexandr Stoianoglo, câștigătorul concursului pentru funcția de procuror general”. Alexandr Stoianoglo a fost deputat și vicepreședinte al Parlamentului, fiind ales pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). Stoianoglo a intrat în politică în 2001, când a candidat pe listele PDM la funcția de deputat, fiind pe locul 8, în lista condusă de Ion Sturza, dar din care făceau parte și Dumitru Diacov sau Vladimir Filat. Pe când era în Parlament, Alexandr Stoianoglo a fost unul dintre semnatarii proiectului de lege privind aprobarea Concepției de reformare a Procuraturii. În 2014, unul dintre ultimele proiecte de lege semnat de Stoianoglo a fost cel privind „sărbătorirea aniversării a 70-a de la eliberarea R. Moldova de sub ocupația fascistă”. În 2012, Stoianoglo a fost unul dintre cei cinci deputați ai Alianței pentru Integrare Europeană care nu a votat pentru condamnarea comunismului.

Anticorupție.md amintește că Alexandr Stoianoglo, în anii 2007–2009, a activat ca avocat la Biroul individual de avocați „Alexandr Stoianoglo” și a fost membru al Uniunii avocaților din Moldova. În anii 2011–2014, a fost șeful Grupului de prietenie dintre Parlamentul Republicii Moldova și Duma de Stat a Federației Ruse. La un referendum organizat în 2010, Stoianoglo a făcut o donație către PD, de această dată în valoare de 20 de mii de lei.

Fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, declară la Europa Liberă că ”Moldova poate pierde Transnistria, atâta timp cât este dependentă de Rusia”. În opinia lui, ”pentru Franco Frattini este clar un lucru: că puterea Moscovei este atât de mare, atât de influentă, încât nu mai este mare nevoie de Chișinău. Poziția Chișinăului va fi la locul ei, la locul așteptat de dânșii atunci când pur și simplu va fi timpul. Deci, problema nu este în a-l convinge, ci pur și simplu de a fixa un timp mai oportun. Însuși faptul că în spațiul mediatic a apărut părerea că, chipurile, Franco Frattini totuși a propus o variantă de compromis și Chișinăul a susținut-o demonstrează încă o dată că Franco Frattini este profund implicat în aceste jocuri și el exercită o funcție anumită care ar șterge, într-o măsură oarecare, obrăznicia Moscovei.”

Președintele fracțiunii PPDA, Alexandru Slusari afirmă că PSRM și PDM vor împărți opt comisii parlamentare, transmite Agora.md. Conducerea a opt din cele 11 comisii permanente din Parlament ar urma să aparțină fracțiunilor PSRM și PDM. Asta prevede un proiect de hotărâre, care a fost distribuit membrilor Biroului permanent al Legislativului. „Coaliția activează foarte repede. Pe alocuri, trece orice măsură de bun simț”, a declarat Slusari.

Unimedia pubică un interviu cu premierul Ion Chicu, pe mai multe subiecte, inclusiv despre creditul promis de Federația Rusă de 500 de milioane de dolari, dar cu o primă tranșă de 300 de milioane pentru anul viitor. ”Ulterior, Ministerele Finanțelor ambelor țări, urmează să discute asupra condițiilor. La momentul actual ne conducem de elementele care au fost în acea solicitare. Creditul respectiv va fi direcționat exclusiv către infrastructură. Rata dobânzii nu trebuie să depășească ratele dobânzilor creditelor pe care noi le angajăm în mod tradițional, inclusiv a celui pe care l-am angajat în 2016 de la statul Român. Apropo, acolo a fost 1,5 în mediu rata dobânzii. Oricum ne orientăm la nu mai mult de acest plafon. Sub alte condiții nu o să luăm”, a declarat Ion Chicu.

Guvernele, în toată lumea, tind să majoreze deficitele bugetare înainte de alegeri, iar după alegeri să le echilibreze, explică directorul executiv „Expert Grup”, Adrian Lupușor, citat de Tribuna.md. El estimează că, în condițiile proiectului de buget aprobat de Guvern pentru 2020, cu un deficit de peste 7 miliarde de lei, ”Executivul se va împrumuta mai intens pe piața internă pentru a finanța acest deficit, ceea ce va duce la creșterea datoriei interne și a costurilor de deservire a acesteia din cauza creșterii ratelor dobânzilor la valorile mobiliare de stat, dar și la scumpirea creditelor bancare pentru populație și firme. Din acest motiv, problema accesului la credite a populației și firmelor va deveni și mai acută, fapt ce va afecta negativ activitatea investițională privată. (…) După dezmățul electoral va veni mahmureala post-electorala, care, de regula, implica creșteri de taxe și/sau optimizări bugetare, cu efecte adverse asupra creșterii economice pe termen mediu și lung”, subliniază expertul.

Despre ”Trollii președintelui” scrie Centrul de Prevenire și Combatere a Amenințărilor Hibride, într-o analiză publicată pe pagina sa, h1.md. ”Cel puțin 51% dintre comentariile plasate pe pagina oficială de Facebook a lui Igor Dodon în octombrie 2019 au provenit de la utilizatori falși. O analiză a tuturor comentariilor de pe pagina oficială de Facebook a lui Igor Dodon în luna octombrie 2019, a permis depistarea unui grup de conturi Facebook, având în spate utilizatori falși și/sau anonimi care măresc artificial numărul comentariilor pe pagină. Acești „utilizatori” plasează exclusiv comentarii elogioase și apreciative în adresa lui Igor Dodon, susținând activitatea și inițiativele acestuia. Același grup de utilizatori falși Facebook a generat, în octombrie 2019, aproape 60% din comentariile de pe pagina oficială a Zinaidei Grecianîi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Ploaie ușoară
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Wed
12
Thu
8
Fri
7
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău