Guvernul vrea transformarea în DATORIE PUBLICĂ a creditului de urgență pentru BEM, Banca Socială și Unibank
-
27 Septembrie 2016 21:42
Guvernul și-a asumat marți, 27 septembrie, răspunderea în fața Parlamentului în privința unui pachet de șapte legi care se referă la sistemul financiar-bancar.
Cel mai criticat dintre cele șapte proiecte este cel care prevede transformarea în datorie publică a creditului de urgență acordat în 2014 și 2015 celor trei bănci în contextul tranzacțiilor frauduloase de proporții. Ședința parlamentului s-a desfășurat cu scandal, iar opoziția a anunțat că va înainta o moțiune de cenzură împotriva Guvernului.
Ședința specială a parlamentului a început cu scandal după ce deputații socialiști au blocat tribuna centrală. Șeful legislativului Andrian Candu a aplicat sancțiuni conducerii grupului parlamentar al socialiștilor și anume interdicția de a lua cuvântul la trei ședințe plenare.
Prezentând cele șapte proiecte asupra cărora Guvernul și-a asumat răspunderea, premierul Pavel Filip a precizat că acestea țin de amendarea legislației privind sistemul bancar și modificarea bugetului pentru acest an în sensul reducerii veniturilor și a cheltuielilor.
Cel mai criticat este proiectul care prevede transformarea în datorie publică a creditelor de urgență acordate celor trei bănci falimentare – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, implicate în anul 2014 în tranzacții frauduloase de proporții. Este vorba despre de aproximativ 13,5 miliarde de lei.
Pavel Filip a argumentat că legile trebuie să intre în vigoare cât mai repede, de aceea a fost necesară asumarea răspunderii Guvernului. El a precizat că adoptarea acestor legi este o precondiție pentru semnarea Acordului de finanțare cu Fondul Monetar Internațional.
Pe de altă parte, liderul socialiștilor Igor Dodon a precizat că împreună cu dobânda, cetățenii vor trebui să plătească peste 20 de miliarde de lei.
Deputații socialiști, comuniști și liberal-democrați au anunțat că vor înainta o moțiune de cenzură împotriva guvernului. Liderul grupului parlamentar PLDM, Tudor Deliu.
În urma tranzacțiilor frauduloase din 2014, când din trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost sustrase aproximativ 14 miliarde de lei, un miliard de dolari la cursul din acea perioadă. Guvernele Leancă și Gaburici au deci acordarea unor credite de urgență pentru a salva băncile și pentru a întoarce banii deponenților. Această sumă însă urmează a fi întoarsă Băncii Naționale care a acordat creditul. Un proiect în acest sens a fost anterior transmis parlamentului, dar nu a fost supus votului pentru că, se pare, nu exista compromis nici în interiorul majorității parlamentare.