Guvernul va achita nota de plată avocaților care au reprezentat Republica Moldova în dosarul Energoalians

  • 20 Decembrie 2016 15:28
Guvernul va achita nota de plată avocaților care au reprezentat Republica Moldova în dosarul Energoalians

Guvernul va achita Biroului Asociat de Avocați „Buruiana & Partners” onorariul de succes, în valoare de 125.789,81 lei, pentru servicii de consultanță juridică și reprezentare în procedura de arbitraj internațional în cauza Republica Moldova versus „Energoalians”/„Komstroy”.

Această sumă reprezintă 0,033 la sută din suma cerută Moldovei de către „Komstroy”, succesoarea de drept a societății „Energoalians”. Banii vor fi alocați din fondul de rezervă al Guvernului, scrie BIZLAW.

Conform contractului, BAA „Buruiană & Partners” urma să primească de la stat 100.000 de lei și 0,033 la sută din suma solicitată de Energoalians. La semnarea contractului, casa de avocatură a primit în avans 50.000 de lei din cei 100.000, cealaltă parte din sumă urmând să fie achitată ulterior.

Litigiul Republica Moldova vs. „Energoalians” mai este încă pendinte în instanțele judecătorești străine și persistă procedura de recunoaștere și executare a hotărârii judecătorești străine, astfel contractul nu poate fi considerat executat total.

Amintim că, la 12 aprilie 2016, Curtea de Apel din Paris a admis cererea de apel depusă de Ministerul Justiției pe cazul Republica Moldova vs. „Energoalians”/„Komstroy”, prin care a fost anulată sentința arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din țara noastră. Conform deciziei finale, s-a constatat că tribunalul de arbitraj ad-hoc, convocat anterior de „Energoalians” în capitala franceză, nu era competent să adopte sentința în cauză, iar la soluționarea litigiului s-au comis încălcări grave.

Decizia din 25 octombrie 2013 obliga Republica Moldova să achite firmei „Energoalians” din Ucraina despăgubiri de circa 593 de milioane de lei, bani pretinși pentru investițiile efectuate, procentele la acestea, cât și 540 mii de dolari – cheltuieli pentru serviciile avocaților și onorariile pentru instanța de arbitraj.

Republica Moldova este reprezentată în acest ligiu de „ACI Partners” și „DLA Piper UK LLP”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău