Guvernul urmează să aprobe un proiect de hotărâre în vederea asigurării securității aprovizionării și stocării gazelor naturale în situație de urgență
-
10 August 2022 12:40
Guvernul urmează să aprobe astăzi un proiect de hotărâre în vederea asigurării securității aprovizionării și stocării gazelor naturale în situație de urgență. Documentul prevede achiziționarea de gaze naturale de către „Energocom” și stocarea acestora în depozite subterane din regiune. După care „Moldovagaz” va achiziționa aceste gaze și le va distribui consumatorilor. Cu detalii la acest subiect dar și despre alte proiecte de pe ordinea de zi a ședinței Guvernului, transmite Radio Chișinău.
Cabinetul de miniștri urmează să semneze astăzi un proiect de hotărâre menit să asigure securitatea aprovizionării cu gaze naturale în cazul în care concernul rus Gazprom va sista sau va limita livrările de gaze naturale Republicii Moldova. Documentul prevede că Societatea pe Acțiuni „Energocom” să achiziționeze anumite volume de gaze naturale de la furnizori de pe piețele regionale și să le stocheze în depozitele subterane din regiune. Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz”, urmând să le cumpere de la Energocom și distribuie consumatorilor casnici. În acest sens Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) urmând să aloce Rep. Moldova un împrumut de 300 de milioane de dolari în cadrul proiectului „Securitatea furnizării în Republica Moldova”.
Ținând cont de evenimentele din luna octombrie 2021 de pe piața gazelor naturale a Republicii Moldova, când volumul de gaze naturale furnizate de către SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” acoperea doar 67% din necesarul de consum, inclusiv de cele două notificări parvenite din partea „Gazprom”, privind intenția de sistare a livrărilor de gaze naturale și rezilierii unilaterale a contractului de furnizare, cât și prin prisma evenimentelor tensionate din regiune, asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova, în mod special în perioada rece a anului, constituie o necesitate prioritară, se arată în textul hotărârii.
Tot astăzi cabinetul de miniștri urmează să aprobe semnarea acordului privind deschiderea unui nou punct de frontieră între Rep. Moldova și România pe segmentul Leova-Bumbăta, sud-vestul țării, care are drept scop fluidizarea traficului de persoane ca urmare a războiului din Ucraina
În vederea creării unui nou punct de trecere a frontierei între localitățile Leova (RM) și Bumbăta (RO), pentru traversarea râului Prut, va fi construit un pod flotant din pontoane.
Traficul prin noul punct de trecere a frontierei, Leova Bumbăta, va fi permis autovehiculelor cu greutatea maximă de 40 tone.
Pe ordinea de zi a guvernului se află și două amendamente la două acorduri de asistență dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii, pentru consolidarea democrației participative și respectiv pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană. Documentele prevăd acordarea unei asistențe suplimentare în valoare de aproape 17 milioane de dolari și respectiv 43,3 milioane.
Ambele acorduri între Rep. Moldova și Statele Unite au fost semnate la Chișinău la 28 septembrie 2016.