Guvernul României discută cumpărarea Portului Giurgiulești din Republica Moldova de la BERD

  • 28 August 09:42
Guvernul României discută cumpărarea Portului Giurgiulești din Republica Moldova de la BERD

Guvernul României va discuta, în ședința care va avea loc astăzi, 28 august, despre un memorandum privind cumpărarea Portului Giurgiulești la Dunăre din Republica Moldova de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), potrivit agendei executivului. Achiziția ar urma să se facă prin intermediul Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, scrie G4media.

Negocierea cu BERD va fi condusă de Bogdan Mîndrescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, potrivit memorandumului citat.

Portul Giurgiulești e situat pe Dunăre, în apropiere de Galați.

În acest moment, Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova este operat de compania Danube Logistics SRL, deținută de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), potrivit site-ului companiei.

Memorandumul care va fi discutat astăzi de guvernul român are ca temă „aprobarea inițierii negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea achiziționării de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a acțiunilor Danube Logistics SRL deținute de către BERD în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova”.

Guvernul României nu a precizat, până la acest moment, suma preconizată pentru achiziția portului Giurgiulești.

Acesta are un terminal petrolier, două terminale de cereale, un terminal pentru alte mărfuri și un parc de afaceri.

Premierul român Marcel Ciolacu a anunțat, încă din septembrie 2023, intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează că „România va deveni un hub important în reconstrucția Ucrainei”.

Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja prin-ministrul Transporturilor România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta”, a declarat atunci premierul pentru Digi24.

Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) este amplasat pe secțiunea maritimă a fluviului Dunărea, cu adâncimea disponibilă a apei de până la 7 metri. Portul este capabil să primească atât nave fluviale, cât și nave maritime.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău