Guvernul României a aprobat donarea unui sistem de rachete Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgență

  • 02 Septembrie 13:53
Guvernul României a aprobat donarea unui sistem de rachete Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgență

Proiectul de lege prin care România va dona un sistem de rachete Patriot către Ucraina a fost aprobat luni de Guvern și va fi trimis pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență la Parlament. Anunțul a fost făcut de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței de luni. .

”A fost o ședință de guvern cu doar două puncte pe ordinea de zi. Executivul a aprobat și va trimite la Parlament, în regim de urgență, un proiect de lege care completează Legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donație către terți. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donație. Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a țării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale”, a declarat Mihai Constantin.

Proiectul de lege a fost redactat și pus în consultare publică de către MApN România.

În expunerea de motive, MApN susține că „finalizarea actului de donație va contribui la accentuarea poziției României ca furnizor de securitate regional și la consolidarea relației de parteneriat cu Statele Unite ale Americii, care oferă o garanție esențială pentru securitatea națională, cu valențe sporite în actualul mediu de securitate regional și internațional dificil și complex”.

MApN susține însă că este nevoie de refacerea „capabilității de apărare aeriană cu baza la sol, prin achiziționarea de la Guvernul SUA, prin programul FMS, a unui sistem similar cu cel donat, în principal din surse externe nerambursabile, utilizând mecanismele specifice FMS și oportunitățile de finanțare existente în cadrul parteneriatelor internaționale de sprijin al Ucrainei”.

Proiectul de lege prevede și o sumă care va fi necesară să fie acoperită pentru transferul sistemului Patriot: „Contravaloarea taxelor și comisioanelor aferente achiziției unui sistem PATRIOT, în configurație similară cu cel propus pentru a face obiectul donației către Ucraina, a fost estimată la circa 60 milioane USD. Fondurile se asigură integral prm bugetul Ministerului Apărării Naționale.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,74
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
16
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău