Guvernul Republicii Moldova va achita prejudicii morale unei femei din regiunea transnistreană pentru un tratament discriminatoriu admis de instanțele judecătorești

  • 15 Octombrie 2021 11:31
Guvernul Republicii Moldova va achita prejudicii morale unei femei din regiunea transnistreană pentru un tratament discriminatoriu admis de instanțele judecătorești

Guvernul Republicii Moldova va achita prejudicii morale unei femei din regiunea transnistreană pentru un tratament discriminatoriu admis de instanțele judecătorești, care au respins solicitarea acesteia de acordare a unor prestații sociale, anunță Asociația Promo-LEX.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat ieri o decizie în acest sens, prin care a luat act de acordul de reglementare amiabilă la care au ajuns Guvernul Republicii Moldova și reclamanta Oxana Șutac. 

Cauza se referă la refuzul autorităților Republicii Moldova de a acorda indemnizație unică la nașterea copilului, indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copiilor pentru că reclamanta ar beneficia de astfel de indemnizații din partea administrației de facto a regiunii transnistrene. 

În 2010, femeia s-a adresat Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Dubăsari, pentru a primi indemnizații și prestații sociale pentru întreținerea celor 4 copii minori ai săi, cu vârste cuprinse între 2 și 10 ani, solicitare ce i-a fost refuzată. După ce nici instanțele naționale nu i-au dat dreptate, ea s-a adresat le CEDO, iar în 2019 Agentul Guvernamental a inițiat procedura de reglementare amiabilă a cauzei și a solicitat Curții Supreme de Justiție revizuirea cauzei. Dosarul a fost rejudecat și CNAS a fost obligată să stabilească retroactiv indemnizațiile sociale solicitate în anul 2010. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău