Guvernul Rep. Moldova a denunțat alte patru acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente

  • 30 August 2023 13:08
Guvernul Rep. Moldova a denunțat alte patru acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente

Guvernul Rep. Moldova a denunțat alte patru acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente, pe motiv că și-au pierdut actualitatea sau nu au fost implementate niciodată.

Este vorba despre Acordul privind difuzarea documentelor de standardizare interstatală, iar ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, a explicat că sistemul implementat de R. Moldova în domeniul standardizării diferă esențial de cel stabilit în acord.

Cabinetul de miniștri a denunțat Acordul privind asigurarea protecției reciproce a secretelor interstatale. Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața a spus că schimbul și protecția reciprocă de date sunt realizate în baza unor acorduri bilaterale cu statele membre CSI.

De asemenea, au fost denunțate Acordul  privind colaborarea în domeniul pregătirii specialiștilor în radioecologie, securitate radiațională, radiobiologie și științe conexe, precum și Acordul ce se referă la principiile de bază ale colaborării în domeniul utilizării energiei atomice în scopuri pașnice.

Proiectele urmează să fie votate și de Parlament.

Amintim că procedurile de retragere din unele acorduri cu CSI au început din luna mai 2023, la aproximativ un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Republica Moldova are încheiate circa 400 de acorduri cu CSI. În sesiunea de primăvară, Parlamentul a denunțat opt acorduri încheiate pe această platformă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău