Guvernul recomandă prelungirea stării de urgență. Prim-ministra: „Avem riscuri cu care nu s-a mai confruntat țara, avem acest război cu riscuri pentru noi afluxuri de refugiați, avem această incertitudine extraordinară pe piața produselor energetice”

  • 20 Aprilie 2022 16:25
Guvernul recomandă prelungirea stării de urgență. Prim-ministra: „Avem riscuri cu care nu s-a mai confruntat țara, avem acest război cu riscuri pentru noi afluxuri de refugiați, avem această incertitudine extraordinară pe piața produselor energetice”

Guvernul recomandă prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă 60 de zile, în contextul situației legate de securitatea regională și pericolul la adresa securității naționale.

Prelungirea stării de urgență ar urma să fie aplicată din 25 aprilie, dar mai întâi va trebui să fie aprobată de Parlament. În acest mod, autoritățile vor asigura  intervenția promptă a autorităților în caz de necesitate.

Propunerea a fost făcută după ședința de astăzi a Comisiei pentru Situații Excepționale și votată ulterior de către Cabinetul de miniștri.

Autoritățile susțin că persistă riscuri reale de acțiuni militare vizând mai multe localități din partea de sud a Ucrainei, precum și regiunea Odesa care se află în imediata apropiere a frontierei terestre între Republica Moldova și Ucraina, susține ministra de Interne, Ana Revenco.

„Autoritățile monitorizează în permanență situația în scopul prevenirii și anticipării efectelor acțiunilor militare care pot amenința securitatea și ordinea publică a Republicii Moldova. În eventualitatea unor escaladări a situației din Ucraina, ar putea crește numărul de refugiați și este nevoie să fie menținut un grad de pregătire adecvat pentru gestionarea acestor fluxuri”.

Rămâne vulnerabil sectorul energetic al Rep. Moldova în situația în care tranzitul de gaze naturale se face pe teritoriul Ucrainei. În acest sens, se propune integrarea măsurilor necesare a fi luate de Comisia Situații Excepționale în acest domeniu.

Potrivit proiectului de lege, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, precum și pentru cetățeni.

Premierul Natalia Gavriliță dă asigurări că starea de urgență va fi folosită judicios.

Avem riscuri cu care nu s-a mai confruntat țara, avem acest război cu riscuri pentru noi afluxuri de refugiați, avem această incertitudine extraordinară pe piața produselor energetice (…). Noi am luat mereu decizii care sunt legate de această situație de urgență, strict legate de război și de situația pe piața energetică, vom utiliza foarte judicios și cu foarte mult bun simț această stare de urgență”.

Amintim că după ce Rusia a început războiul în Ucraina, autoritățile de la Chișinău au instituit prin votul Parlamentului starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău