Guvernul nu susține egalarea pensiei minime cu minimul de existență
-
21 Octombrie 2020 11:37
Cabinetul de miniștri nu susține inițiativa legislativă prin care se propune modificarea mecanismului de calcul al pensiei minime, echivalând-o gradual cu valoarea minimului de existență. Un aviz în acest sens urmează să fie aprobat la ședinta de astăzi, informează Bizlaw.md.
Potrivit sursei citate, în document se menționează că inițiativa înregistrată în Parlament stabilește derogări de la principiile de organizare și funcționare a sistemului public de asigurări sociale, și anume:
- principiul egalității, care asigură tuturor participanților la sistemul public (contribuabili și beneficiari) un tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege;
- principiul contributivității, conform căruia drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite.
În sistemul public de asigurări sociale, pensia este un drept bănesc acordat corelativ obligațiilor privind plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat. Respectiv, în sistemul actual de pensionare mărimea pensiei este în legătură directă cu nivelul de contribuții al fiecăruia în bugetul asigurărilor sociale de stat. Prin urmare, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă depinde de perioada totală de activitate a persoanei (stagiul total de cotizare) și salariul din care au fost achitate contribuții de asigurări sociale.
Autoritățile mai spun că modificarea legislativă nu este suficient de clară și creează dificultăți la interpretare. Nu este clar care minim de existență (pentru pensionari etc.) urmează a fi luat în considerare și pentru care perioadă. De asemenea, nu este indicată corelația dintre indexarea pensiilor și cuantumul pensiei minime. Or, pensiile se indexează în fiecare an, în data de 1 aprilie și în data de 1 octombrie.
În avizul Guvernului se mai spune că adoptarea unor măsuri care contravin principiilor de asigurări sociale determină riscul de a transforma sistemul de asigurări sociale într-un sistem de asistență socială, ceea ce poate influența negativ nivelul de încredere al populației. Acest factor poate contribui la evitarea participării la sistemul de asigurări sociale, eschivarea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale și afectarea în mod negativ a sustenabilității financiare a sistemului de asigurări sociale.