Guvernul Leancă 2 va fi sau nu va fi?
-
12 Februarie 2015 07:59
Parlamentul se va convoca peste două ore în ședința la care va examina echipa și programul de activate propus de premierul desemnat Iurie Leancă și se va pronunța în privința învestirii noului guvern.
Ieri Iurie Leancă a purtat discuții cu deputații PCRM, în urma cărora liderul formațiunii Vladimir Voronin a sugerat că nu are pretenții mari față de programul de guvernare și nu a exclus că ar putea susține guvernul, dar că decizia va fi luată după ce va fi prezentată și componența nominală a cabinetului de miniștri.
Ulterior, PLDM și PDM, cele două formațiuni care au format Coaliția minoritară Alianța Politică pentru Moldova Europeană au făcut publică și numele candidaților la funcțiile de membri ai guvernului.
Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat au făcut publice, în această seară, candidaturile la funcțiile de membri ai guvernului Leancă II, care vor fi propuse mâine pentru vot în parlament.
Din cei nouă miniștri care îi revin PLDM, trei activează și în actualul guvern – este vorba de ministrul de externe Natalia Gherman, ministrul finanțelor Anatol Arapu și ministrul educației Maia Sandu. Pentru funcția de ministru al justiției este propus Vladimir Grosu, la sănătate – Mircea Buga, în calitate de ministru al mediului – Sergiu Palihovici, ministru al agriculturii – Ion Sula, ministru de interne – Oleg Balan, iar ministru al apărării – Viorel Cibotaru.
În același timp, Partidul Democrat propune cinci nume noi – Victor Osipov la funcția de vicepremier responsabil pentru reintegrare, Serghei Afanasenco la Ministerul Tineretului și Sportului, Vasile Bâtcă la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ruxanda Glavan la Ministerul Protecției Sociale, în pentru funcția de ministru al economiei este propus cetățeanul moldovean de origine franceză Stephane Cristophe Bride. Alți trei miniștri își păstrează funcțiile – ministrul transporturilor Vasile Botnari, ministrul culturii Monica Babuc și ministrul tehnologiilor informaționale Pavel Filip.
Amintim că anterior Iurie Leancă a avut o întrevedere și cu deputații liberali care au declarat că ar putea vota executivul dacă vor fi cooptați la guvernare.
Potrivit Constituției, dacă parlamentul nu votează astăzi guvernul, i se oferă la dispoziție încă 45 de zile pentru a face acest lucru, iar în contrar va fi dizolvat.