Guvernul Japoniei a donat echipamente medicale Institutului Mamei și Copilului. Ambasadorul Japoniei: „Sper că aparatele livrate astăzi vor ajuta medicina din Republica Moldova în viitor”

  • 01 Octombrie 15:20
Guvernul Japoniei a donat echipamente medicale Institutului Mamei și Copilului. Ambasadorul Japoniei: „Sper că aparatele livrate astăzi vor ajuta medicina din Republica Moldova în viitor”

Echipamente medicale, în valoare de 285.000 de euro, au fost donate astăzi Institutului Mamei și Copilului, de Guvernul Japoniei. Ajutorul face parte dintr-un Program de consolidare a sistemului medical, în valoare de 6 milioane de euro, acordat sub formă de grant R. Moldova, de care beneficiază cinci spitale republicane și municipale, transmite Radio Chișinău.

Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a donat Institutului Mamei și Copilului un lot de echipamente medicale. Este vorba de 4 ultrasonografe pentru diagnosticarea problemelor cardiace, mamografice și cerebrale la nou-născuți, precum și 4 gastroscoape cu capacitate video. Aceste echipamente vor îmbunătăți diagnosticarea și tratamentele copiilor, a spus directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun.

Datorită eforturilor a fost posibilă dotarea cu echipamente de ultimă generație care includ echipament de diagnostic ultrasonografic și gastroscopie video pentru sistemele endoscopice a instituție noastre. Acestea vor contribui substanțial la îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate oferite pacienților la Institutul Mamei și Copilului”, a declarat Sergiu Gladun.

Acest sprijin financiar va contribui la dezvoltarea sistemului medical la standarde înalte, a apreciat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Mulțumesc atât Guvernului Japoniei, cât și Agenției de Cooperare Internațională și Dezvoltare, cetățenilor japonezi care au venit să susțină sistemul nostru medical, astfel ca să atingem acele standarde care sunt în Japonia. Acesta este un target de atins și pentru noi aici, în Republica Moldova”, a menționat Ala Nemerenco. 

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a subliniat importanța asistenței internaționale pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate în urma crizei de covid, care a suprasolicitat spitalele.

 Medicii și asistentele din întreaga lume au încercat să facă față COVID-19, lucrând nonstop. După aceasta, Republica Moldova s-a confruntat cu o nouă dificultate, generată de fluxul brusc de refugiați. Ca urmare a crizei, echipamentele medicale existente au fost supraaglomerate. Problema necesității de echipamente noi a fost discutată și recunoscută. Sper că aparatele livrate astăzi vor ajuta medicina din Republica Moldova în viitor”, a subliniat Yamada Yoichiro. 

Această finanțare nerambursabil este de 285 de mii de euro, parte dintr-un proiect de 6 milioane de euro derulat, din noiembrie 2022, de Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională. Acest program vizează dotarea a cinci spitale din Chișinău, inclusiv Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Republican, Institutul de Urgență și Spitalul Municipal „Sfânta Treime”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12,24
Cer fragmentat
Umiditate:82 %
Vint:7,2 m/s
Wed
14
Thu
17
Fri
19
Sat
18
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău