Guvernul German a donat echipamente IT în valoare de 160 mii euro pentru modernizarea Serviciului Vamal

  • 14 Decembrie 2022 10:44
Guvernul German a donat echipamente IT în valoare de 160 mii euro pentru modernizarea Serviciului Vamal

Serviciul Vamal este susținut de Guvernul German în modernizare și asigurare cu echipamente IT, pentru consolidarea capacităților funcționale și operaționale ale funcționarilor vamali. La data de 13 decembrie 2022, a fost desfășurată Ceremonia de transmitere a 150 calculatoare, ce vor fi distribuite funcționarilor vamali, pentru a îndeplini misiunea de control și perfectarea operațiunilor vamale, nemijlocit la posturile vamale de frontieră. Donația de echipament în valoare de 160 mii euro vine din partea Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Aceasta reprezintă un pas important în dezvoltarea capacităților instituționale ale Serviciului Vamal.

Potrivit Serviciului Vamal al R. Moldova echipamentele au fost transmise în cadrul întrevederii Conducerii Serviciului Vamal, cu directoarea de țară a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), doamna Claudia Hermes.

În cadrul evenimentului, Conducerea Serviciului Vamal a menționat că aceasta este una dintre primele dotări majore cu echipament modern IT din ultimii patru ani și a mulțumit reprezentanților GIZ pentru buna cooperare cu Republica Federală Germană și pentru eforturile de susținere în consolidarea potențialului funcționarilor vamali.

Reprezentanții GIZ la rândul său au reiterat disponibilitatea de a oferi suportul necesar în dezvoltarea capacităților Serviciului Vamal. 

Părțile au discutat și faptul că Serviciul Vamal al Republicii Moldova este puternic angajat în intensificarea cooperării regionale și implementarea instrumentelor de facilitare a comerțului în vederea creării unui mediu antreprenorial favorabil și competitiv pentru dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova, dar și implementarea managementului riscurilor, ce va consolida securitatea operațiunilor vamale, contribuind la prevenirea și combaterea fraudelor vamale.

Menționăm că Serviciul Vamal este susținut activ prin Cooperarea Germană în procesul său de modernizare. Astfel Serviciul Vamal beneficiază de asistență în cadrul proiectelor „Modul de procesare a corespondenței expres înainte de sosire (PAP) și înainte de plecare (PDP)” și „Implementarea și integrarea națională a schimbului electronic sistematic de date SEED/SEED+ în Republica Moldova”.

Totodată, GIZ, prin intermediul Cooperării Germane, sprijină participarea oficialilor Serviciului Vamal la diverse evenimente din cadrul Acordului Central European de Comerț Liber (CEFTA) legate de subiecte de facilitare a comerțului (managementul riscurilor, proceduri simplificate, reguli de origine etc.).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău