Guvernul din Cipru stabilește un salariu minim pentru prima dată în istoria țării

  • 31 August 2022 16:43
Guvernul din Cipru stabilește un salariu minim pentru prima dată în istoria țării

Guvernul din Cipru a anunțat miercuri decizia Consiliului de miniștri de a introduce, pentru prima dată în istoria țării, un salariu minim național, care a fost stabilit la 940 euro pe lună, informează agenția EFE.

Ministrul Muncii, Kyriakos Kusios, a explicat că această măsură se va aplica începând cu 1 ianuarie 2023, transmite Agerpres.

După ce a calificat decizia drept "istorică", Kusios a adăugat că în primele șase luni din 2023 salariul va fi cel puțin 885 euro și că, ulterior, va fi ridicat la pragul minim de 940 euro.

Potrivit ministrului cipriot, circa 45.000 de persoane vor beneficia direct de impunerea salariului minim.

Kusios a prezentat propunerea sa finală privind salariul minim partenerilor sociali drept o ultimă încercare de a găsi un teren comun între cele două părți, explicând că acest efort se face pentru a împăca cele două puncte de vedere, dar că decizia finală aparține Guvernului.

De asemenea, Kusios a precizat că decretul exclude anumite categorii de lucrători.

"Sunt excluși cei care lucrează în agricultură, lucrătorii casnici sau cei care lucrează în navigație", a subliniat el.

Ministrul a mai spus că de asemenea sunt excluse persoanele care se pregătesc pentru a obține un titlu sau o calificare profesională.

"Când angajatorul asigură cazare și masă, printr-un acord între părți, se pot face deduceri din bani de 15% pentru mâncare și 10% pentru cazare. Asta va fi posibil doar printr-un acord și angajatorul poate, cu un preaviz de 45 de zile, să rezilieze acordul", a mai afirmat Kusios.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău