Guvernul de la Paris se pregătește de o întrerupere totală a livrărilor de gaze rusești: „Este o posibilitate reală”

  • 11 Iulie 2022 11:09
Guvernul de la Paris se pregătește de o întrerupere totală a livrărilor de gaze rusești: „Este o posibilitate reală”

Guvernul de la Paris se pregătește de o întrerupere totală a livrărilor de gaze rusești, pe care o vede ca fiind cel mai probabil scenariu în planificarea sa, a afirmat duminică ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, transmite Reuters, potrivit Digi24.

În condițiile în care aproximativ 17% din aprovizionarea sa vine din Rusia, Franța este mai puțin dependentă de gazele rusești decât unele din statele vecine, dar Executivul pregătește planuri de urgență.

Ministrul a declarat că guvernul francez lucrează pentru a identifica companiile care ar trebui să beneficieze de protecție prioritară în caz de întrerupere a aprovizionării, informează Politico.eu.

Întreruperea este în mod special problematică acum, deoarece producerea de energie nucleară în Franța nu face față cererii, multe reactoare fiind închise pentru lucrări de mentenanță.

„Cred că o întrerupere totală a livrărilor de gaze rusești este o posibilitate reală și trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu. Ar fi total iresponsabil să ignorăm acest scenariu”, a afirmat oficialul în marja conferinței economice care are loc în Aix-En-Provence, în sudul Franței.

Acesta a explicat că prima linie de apărare este reducerea consumului de către gospodării și companii, apoi construirea unei noi infrastructuri, cum ar fi o instalație plutitoare pentru regazificarea livrărilor de gaze naturale lichide din străinătate.

Guvernul francez a propus o serie de măsuri pentru a gestiona o eventuală întrerupere a aprovizionării cu gaze, inclusiv acordarea de competențe pentru a rechiziționa centralele electrice pe bază de gaz, ca parte a unei propuneri legislative mai ample privind „puterea de cumpărare”. Proiectul de lege va fi dezbătut în Adunarea Națională a Franței săptămâna aceasta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău