FOTO | Guvernul de la București continuă investițiile în R.Moldova. Contribuție de 1,5 milioane de lei pentru grădinița din Cruzești

  • 19 Octombrie 2018 15:41
FOTO | Guvernul de la București continuă investițiile în R.Moldova. Contribuție de 1,5 milioane de lei pentru grădinița din Cruzești

Grădinița din comuna Cruzești, municipiul Chișinău, renovată din banii oferiți de România, a fost inaugurată astăzi. Pentru reparația grădiniței, Guvernul de la București a contribuit cu 1,5 milioane de lei.

70 de preșcolari din comuna Cruzești, municipiul Chișinău își petrec timpul într-o grădiniță modernă, amenajată în clădirea gimnaziului din localitate. Lucrările de renovare au costat aproape două milioane de lei moldovenești, dintre care 1,5 milioane sunt bani oferiți de statul român. Părinții și locuitorii din Cruzești spun că sunt mulțumiți de felul în care arată noul sediu al grădiniței. 

Este foarte bine. S-a schimbat totul: e cald, e bine pentru copii. Înainte, în clădirea aceasta nici nu era pomină de grădiniță”, spune o locuitoare a satului Cruzești.

„Aici este mai mult spațiu, comparativ cu vechea clădire. Copii au unde se juca și condițiile sunt foarte bune”, povestește un părinte. 

Anterior, grădinița din Cruzești era amplasată într-un edificiu vechi, fără bloc alimentar. În noul sediu, au fost instalate ferestre și uși noi, au fost reparate sistemele de încălzire și ventilare, cel de apă și canalizare, precum și rețelele electrice. Directoarea complexului educațional din localitate Aurelia Rusu, spune că renovarea grădiniței nu ar fi fost posibilă fără suportul financiar al României.

Problema incapacității instituției preșcolare persistă de zeci de ani: grădinița putea să primească numai 50 de copii din comună. Gimnaziul are o capacitate foarte mare. Această fuziune a rezolvat două probleme: am adus copii la grădiniță, avem cheltuieli mai mici și venituri mai mari. În grădinița veche, blocul alimentar era într-o altă clădire. Pe timp de iarnă, pe frig și ploaie, bucătăresele mergeau pe jos, cu cratițele în mâini pentru a duce mâncare copiilor”. 

Grădinița din Cruzești este una dintre cele 845 de instituții preșcolare renovate până acum din banii oferiți de statul român, potrivit directorului Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eșanu.

„În această instituție investiția totală se ridică la circa 2 milioane de lei, dintre care circa 1,5 milioane este din partea contribuabilului român. Înainte de reamplasare grădiniței în gimnaziu, grădinița funcționa într-o clădire adoptată, care nu întrunea condițiile de igienă pentru a găzdui copii. Această instituție are acum toate condițiile necesare pentru a asigura o educație adecvată copiilor”. 

La inaugurarea grădiniței a participat și o delegație de parlamentari români. Deputatul Ștefan Mușoiu, vice-președinte al Comisiei Afaceri Europene. 

„Guvernul României va continua să susțină toate investițiile în educație, sănătate, cultură, pentru că așa cum bine știți, sprijinim dezvoltarea instituțională și parcursul european al R.Moldova. De la 1 ianuarie 2019, România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, iar zona de est va prezenta o prioritate pentru România și vom sprijini mai ales în acest context parcursul european al R.Moldova”.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău