Guvernul britanic se opune unui nou referendum privind independența Scoției înainte de alegerile din 2024

  • 23 Iunie 2021 15:07
Guvernul britanic se opune unui nou referendum privind independența Scoției înainte de alegerile din 2024

Ministrul britanic Michael Gove, responsabil cu coordonarea acțiunii guvernului, s-a pronunțat miercuri împotriva unui nou referendum cu privire la independența Scoției înaintea următoarelor alegeri legislative din 2024, explicând că guvernul de la Londra se concentrează pe relansarea post-pandemie, transmite AFP, citat de AGERPRES.

Întrebat de cotidianul The Telegraph dacă există o posibilitate ca premierul Boris Johnson să aprobe un referendum înaintea alegerilor prevăzute în mai 2024, Michael Gove a răspuns: 'Nu cred'.

Gove a considerat că este 'o nebunie' să se vorbească despre referendum într-un moment în care țara încearcă să-și revină de pe urma consecințelor pandemiei.

'Mi se pare în cel mai bun caz imprudent, iar în cel mai rău o nebunie' să se discute despre independența Scoției 'în vreme ce oamenii se așteaptă ca noi să lucrăm împreună pentru a răspunde acestor provocări', a spus el.

Afirmațiile sale riscă să provoace furia Partidului Naționalist Scoțian SNP, care conduce guvernul de la Edinburgh și îi cere lui Boris Johnson să autorizeze un astfel de referendum.

La scrutinul din mai 2020, populara șefă a guvernului scoțian Nicola Sturgeon, lidera SNP, a câștigat un al patrulea mandat.

Boris Johnson, care are ultimul cuvânt în ce privește autorizarea sau nu a referendumului, i se opune ferm acestuia, spunând că o astfel de consultare nu poate avea loc 'decât o dată într-o generație'.

La referendumul din 2014, 55% dintre scoțieni s-au opus independenței. SNP consideră însă că Brexitul a schimbat datele problemei, în condițiile în care 62% dintre scoțienii au votat împotriva ieșirii din Uniunea Europeană, și că Scoția se poate alătura UE ca stat independent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău