Guvernul belarus trebuie să înceapă un dialog cu reprezentanții societății, susține șeful diplomației poloneze

  • 20 August 2020 12:04
Guvernul belarus trebuie să înceapă un dialog cu reprezentanții societății, susține șeful diplomației poloneze

Autoritățile de la Minsk ar trebui să înceapă un ''dialog real cu reprezentanții unei părți largi a societății belaruse pentru a soluționa actuala criză politică profundă din țară'', a declarat ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz într-o întâlnire, la Varșovia, cu activiștii de opoziție belaruși Valeri și Veranika Tsapkala, transmite joi site-ul de știri thenews.pl, preluat de Agerpres.

Cei doi reprezentanți ai opoziției belaruse au sosit marți în capitala Poloniei.

Valeri Tsapkala a intenționat să candideze la recentele alegeri prezidențiale din Belarus, dar nu a fost înregistrat, în pofida strângerii unui număr suficient de semnături în sprijinul candidaturii sale, a menționat MAE polonez pe site-ul său.

Veranika Tsapkala a fost membră a echipei de campanie a candidatei opoziției din Belarus, Svetlanei Tihanovskaia.

În ultimele 12 zile, mii de demonstranți au ieșit pe străzile din Minsk și din alte orașe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Aleksandr Lukașenko (65 de ani) în funcția de președinte, în alegerile prezidențiale din 9 august.

Opoziția, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunțat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziției Svetlana Tihanovskaia doar 10%.

Poliția belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reținând mii dintre aceștia, dintre care mulți au declarat că au fost torturați în detenție.

Într-un summit special desfășurat miercuri prin videoconferință, liderii statelor Uniunii Europene au condamnat maniera în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale din Belarus, a afirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki după reuniune. La finalul săptămânii trecute, el promisese că țara sa va încerca să susțină populația din țara vecină Belarus prin deschiderea frontierelor și a pieței forței de muncă și prin furnizarea de sprijin financiar pentru societatea civilă, după reprimarea dură a protestelor postelectorale. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău