Guvernul ar putea intra în incapacitate de a achita pensiile și salariile

  • 16 Noiembrie 2015 19:38
Guvernul ar putea intra în incapacitate de a achita pensiile și salariile

Guvernul ar putea intra în incapacitate de a achita pensiile și salariile în condițiile în care datoriile la bugetul asigurărilor sociale de stat au depășit, la 1 noiembrie, cifra de jumătate de miliard de lei.

Potrivit datelor CNAS, cei mai mari datornici rămân în continuare întreprinderile de stat, dar și mai mulți agenți economici, cercetați în dosarul Băncii de Economii.

Datoriile enorme, acumulate de mai multe întreprinderi la bugetul asigurărilor sociale de stat, pun în dificultate statul de a-și onora obligațiile de achitare a prestațiilor sociale. Potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări Sociale, la 1 noiembrie datoria plătitorilor de contribuții la buget constituia aproape 520 de milioane de lei. Cei mai mari datornici la CNAS rămân Colegiul Național de Viticultură și Vinificație, Calea Ferată din Moldova, Regia Transport Electric din Chișinău, sau Întreprinderea de Stat”Mold ATSA”.  

Datornici ”de top” la bugetul asigurărilor sociale mai sunt întreprinderea vinicolă ”Lion Gri”, companiile ”Glass Container Company”, ”Steaua Roșie”, ”JLC” și ”Incomlac”.

Și importatorul de produse petroliere ”Valiexchimp”, al cărui director, Valentin Bodișteanu, este urmărit penal în dosarul creditelor neperformante de la BEM, are o datorie de 3,66 milioane de lei. Este prezentă în listă și una din companiile principalului suspect în cazul BEM, primarul orașului Orhei  Ilan Shor. Este vorba despre ”Klassika Force SRL” cu o datorie de 1,3 milioane de lei la fondul social.

Potrivit expertului Sveatoslav Mihalache, doctor în economie, sfârșitul anului 2015, dar și începutul lui 2016 va fi marcat de întârzieri masive la plata salariilor și pensiilor, cauza principală fiind situația critică din toate sectoarele economiei naționale. Datoriile CNAS și CNAM ar putea crește substanțial, la fel ca și datoriile la achitarea pensiilor și salariilor.

”Toate sectoarele economiei sunt într-o stare critică. Republica Moldova înregistrează o creștere a ratei șomajului. Salariul mediu pe economie s-a diminuat în ultima perioadă, la fel cum și defalcările la buget sunt în continuă scădere. Asistăm la un cerc vicios, cu cât rata șomajului va continua să crească, cu atât defalcările în bugetul social vor fi mai mici. Datele statistice arată că fondul de salarii al Ministerului Finanțelor este ”pe zero”. Trebuie să ne așteptăm la întârzieri de salarii și pensii în perioada imediat următoare. Mai grav e că în 2016 situația se va înrăutăți, în cazul în care Republica Moldova nu va putea depăși criza profundă pe care o traversează și va restabili relațiile cu finanțatorii săi internaționali”, a declarat Sveatoslav Mihalache.

În opinia directorului CNAS, Maria Bortă, situația este agravată și de legislația imperfectă, care prevede pentru astfel de încălcări amenzi de doar 1000 de lei.  

Din lista Casei Naționale de Asigurări Sociale, care include contribuabilii cu datorii mai mari de 100 mii lei, mai fac parte 575 companii și organizații, care cumulează împreună datorii de 347,4 milioane de lei. Această sumă reprezintă 66 % din datoria totala față de CNAS la acest moment.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău