Guvernul ar putea acorda ajutor financiar persoanelor cu venituri mici în urma majorărilor tarifelor la lumină

  • 20 August 2019 12:31
Guvernul ar putea acorda ajutor financiar persoanelor cu venituri mici în urma majorărilor tarifelor la lumină

Guvernul analizează posibilitatea de a veni cu un program de ajutor financiar pentru perioada rece a anului pentru categoriile de persoane cu venituri mici, în contextul majorării tarifelor la energia electrică. Anunțul a fost făcut marți, 20 august, de ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, informează MOLDPRES.

„Noi vom plăti factura pentru presiunea politică pe care a făcut-o fosta guvernare asupra Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE) ca aceasta să scadă și să mențină artificial tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali. Această scumpire urma să fie aplicată încă acum jumătate de an, însă fosta guvernare, prin diferite mecanisme, a influențat ANRE să amâne decizia”, a declarat Brînzan.

Ministrul Economiei a precizat că orice creștere de tarife este dureroasă, iar acest lucru demonstrează cât de vulnerabili suntem ca țară și ca economie. Totodată, Brînzan a spus că ANRE trebuie să fie o instituție independentă și să rămână în afara presiunilor politice, întrucât „de fiecare dată când politicul se implică în procesele economice, cetățeanul are de plătit dublu”.

Brînzan a menționat că a convocat la minister toți operatorii de pe piața energetică și i-a informat că va fi inițiat un audit economico-financiar în sectorul energetic. „Trebuie să cunoaștem starea reală de lucruri. Trebuie să vedem care sunt costurile reale incluse în tarife și care au fost cele nejustificate”, a punctat Brînzan. Totodată, Ministerul Economiei a solicitat ANRE să elaboreze un mecanism transparent pentru formarea prețurilor tarifare la energie. 

La sfârșitul săptămânii trecute, ANRE a majorat cu 16,7 la sută tariful la energia electrică furnizată populației din nordul Moldovei. Totodată, tariful achitat de populația deservită de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie a fost majorat cu 5,5 la sută.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău