Guvernul anunță noi măsuri fiscale: Salarii pentru cei aflați în șomaj tehnic și ajutor de șomaj, inclusiv, pentru cei reveniți acasă

  • 01 Aprilie 2020 14:28
Guvernul anunță noi măsuri fiscale: Salarii pentru cei aflați în șomaj tehnic și ajutor de șomaj, inclusiv, pentru cei reveniți acasă

Guvernul a anunțat astăzi măsuri fiscale noi care se vor aplica pentru perioada situației de urgență. Acestea prevăd plata salariilor pentru cei intrați în șomaj tehnic, majorarea ajutorului de șomaj și plăți sociale mai mari pentru familiile vulnerabile. Executivul a anunțat în ședința de astăzi că și-a angajat răspundere asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative.

Astfel, potrivit proiectului de lege de la Guvern, ar urma să fie majorat ajutorul de șomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 lei. Persoanele care se înregistrează în calitate de șomeri vor putea beneficia de ajutor de șomaj în sumă de 2775 lei. De acești bani ar putea să beneficieze inclusiv persoanele revenite de peste hotare, de la data solicitării, de ajutor de șomaj.

Guvernul promite că va susține și familiile defavorizate, prin majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei, pe perioada stării de urgență. Iar copii vor primi subvenții de 975 de lei și nu 553 până acum.

În cazul întreprinderilor care și-au sistat activitatea din cauza crizei provocate de COVID-19, vor fi plătite salariile în cazul șomajului tehnic fie în valoare de 100% sau de 60% din impozite și contribuții.

O altă prevedere ar fi reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, iar plata taxelor pentru agenții economici, care și-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei Situații Excepționale, va fi amânată până la 25 iulie.

Executivul a anunțat în ședința de astăzi că și-a angajat răspundere asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău