Guvernul a VOTAT. BNM va fi mult mai independentă

  • 15 Octombrie 2015 11:17
Guvernul a VOTAT. BNM va fi mult mai independentă

Un proiect de lege menit să fortifice independența Băncii Naționale și a Comisiei Naționale pentru Supravegherea Pieții Financiare a fost aprobat astăzi de către cabinetul de miniștri.

Noul document completează legile cu privire la Banca Națională și Comisia Națională pentru Supravegherea Pieței Financiare cu prevederi menite să excludă influențele asupra emiterii actelor adoptate de cele două entități. Proiectul urmărește ”fortificarea celor două instituții prin instituirea interdicției de a aproba, suspenda, anula, cenzura sau condiționa intrarea în vigoare a actelor BNM sau CNSPF”, se menționează în document.

În acest context, documentul vine să excludă atribuția Ministerului de Justiție, care până în prezent avea dreptul să modifice conținutul reglementărilor BNM și CNSPF.

Proiectul de lege urmărește, de asemenea, ”fortificarea protecției legale a BNM și CNSPF și a personalului acesteia prin limitarea răspunderii autorităților de supraveghere în domeniul bancar și nebancar”. Acestea urmează să fie protejate împotriva acțiunilor judiciare întreprinse cu bună credință în cursul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Proiectul prevede și ”crearea unui Depozitar central unic, în calitate de entitate unică abilitată să exercite operațiuni de depozitare a instrumentelor financiare”.

Proiectul menit să fortifice independența celor două autorități financiare, a fost adoptat ca urmare a implementării recomandărilor Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale și ajustarea la legislația Uniunii Europene , asumată odată cu semnarea acordului de Asociere la 27 iunie 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău