Guvernul a reușit să micșoreze prețurile la medicamentele esențiale și să crească volumul compensațiilor

  • 28 Iulie 2022 13:43
Guvernul a reușit să micșoreze prețurile la medicamentele esențiale și să crească volumul compensațiilor

Una din principalele îngrijorări ale oamenilor, în contextul inflației și al crizei economice generate de războiul din Ucraina, este creșterea prețurilor. La ce prețuri își cumpără astăzi pacienții cu boli cronice medicamentele și cum îi ajută statul în acest sens, aflăm răspunsuri de la unii din pacienții Centrului de Sănătate din satul Chișcăreni, Sângerei, de la medicul de familie și conducătorul acestei instituții, Elena Cărăuș, dar și de la Dragoș Guțu, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, relatează MOLDPRES.

„Fără ajutor de la stat cine știe cum mă descurcam…”

O dată la trei luni Elena, o locuitoare a satului Chișcăreni, raionul Sângerei, își face drum la Centrul de sănătate din sat pentru a-și lua rețeta la medicamentele fără de care nu poate trăi. La ai săi 69 de ani, suferă de diabet, hipertensiune arterială și are afecțiuni la rinichi.

„Beneficiez de medicamente compensate contra diabetului și a hipertensiunii. Medicamentele contra diabetului le iau gratuit, iar contra tensiunii le plătesc parțial. Prețurile la medicamentele pe care le iau, aș spune că nu sunt mari. Acelea de rinichi, de exemplu, cum le cumpăram ani la rând cu 160 de lei, așa costă și anul acesta. Mă bucur că medicamentele contra diabetului mi se dau gratuit. Toamna trecută am primit gratuit glucometre, teste de măsurat glicemia, ace. Mai înainte le cumpăram și erau foarte costisitoare. Recent am făcut mai multe tratamente, chiar și de COVID-19 și sunt mulțumită de compensațiile care mi s-au făcut, îmi sunt de mare ajutor. Acum cheltuielile pentru medicamente sunt suportabile, nu sunt atât de împovărătoare ca înainte”, zice pacienta.

Și Valeriu din satul Chișcăreni este un pacient din grupul cu maladii cronice. Are 67 de ani și se tratează de diabet, glaucomă, hipertensiune arterială, are afecțiuni ale glandei tiroide. În pofida bolilor cu care luptă de ani buni, rămâne optimist. Valeriu vine periodic la medicul de familie pentru a-și lua rețeta la medicamentele compensate. „La așa buchet de boli, trebuie să cheltuiești o avere întreagă ca să-ți iai toate medicamentele. Când se apropie timpul, vin la medic după rețetă și le iau de la farmacia din sat. Deja de vreo cinci ani mi le dă întotdeauna gratuit. Sunt mulțumit de așa ajutor de la stat, căci altfel cine știe cum mă descurcam”, afirmă pacientul.

Medicamentele contra bolilor cronice sunt compensate integral.  

Elena Cărăuș, medic de familie și șefa Centrului de sănătate din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, ne spune că actualmente la centru activează trei medici, care deservesc un număr de 5.262 de pacienți din cinci sate. Potrivit medicului, din numărul total de pacienți, 866 suferă de boli cardiovasculare, 21% sunt cu hipertensiune, dintre care mai mult de o treime iau constant medicamente compensate.

„În calitate de medic de familie, pot să spun că compensarea prețului la medicamente este binevenită, în special pentru oamenii de la sat. Cei mai mulți pacienți care beneficiază de rețete compensate sunt cei cu boli cardiovasculare și cu hipertensiune arterială. De exemplu, pacienții cu diabet beneficiază de medicamente compensate integral și nu achită nimic. De asemenea, pacienții cu boli oftalmologice, psihice, neurologice, femeile gravide sau pacienții din staționarul de zi tot beneficiază de medicamente din categoria celor compensate 100%. Chiar și aceeași soluție fiziologică, sistem de perfuzie sau seringi, toate se acordă gratis”.

De exemplu, un produs contra hipertensiunii dacă acum câțiva ani costa 70 lei, acum pacienții îl pot lua gratis, pe rețetă compensată. Diureticele sunt compensate 100%. Medicamentele contra bolilor respiratorii, inhalatoarele pentru pacienții cu astm bronhic sunt compensate integral. „În general, prețul medicamentelor din farmacii depinde de producător, dar, din observațiile mele, tendința este de scădere”, a adăugat Elena Cărăuș.

În prezent lista medicamentelor compensate integral sau parțial de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) include 163 de denumiri comune internaționale.

Cum se formează prețurile la medicamente și cum sunt controlate de stat?

Potrivit directorului Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, prețurile la medicamentele de pe piața națională sunt controlate în baza unui sistem riguros, cu două niveluri. Primul nivel presupune controlul prețurilor de producător. Anual fiecare producător este obligat să înregistreze un preț maxim de import al medicamentului pe teritoriul țării noastre și timp de un an calendaristic trebuie să importe medicamentele la un preț nu mai mare decât cel înregistrat.

„Conform legii, prețul la un medicament importat în Republica Moldova se înregistrează după un algoritm, în care criteriul de bază este media prețului acestui medicament în trei țări de referință, care ulterior constituie plafonul maxim cu care poate fi înregistrat. La ora actuală, în Moldova sunt înregistrate în nomenclatorul de stat 4.059 de produse farmaceutice. Cifra variază, deoarece unele produse expiră, iar altele noi sunt înregistrate. Pe parcursul anului, prețul la toate produsele este fixat. La expirarea anului calendaristic producătorul iarăși depune dosarul pentru înregistrarea prețului. Deci, este un proces continuu. În medie, avem de examinat câte 300-400 de dosare lunar”, susține Dragoș Guțu.

Al doilea nivel de control este adaosul plafonat în segmentul de distribuție și farmacii, care poate ajunge până la un maxim de 15% și 25 % corespunzător. Cu cât este mai mic prețul la medicament, cu atât este mai mare adaosul și cu cât este mai scump medicamentul, cu atât mai mic este adaosul comercial în farmacii. De exemplu, dacă prețul medicamentului depășește 240 lei la import, adaosul este de doar 5% la distribuție și 15% în farmacii. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău