Guvernul a denunțat alte două acorduri de cooperare cu CSI

  • 05 Iulie 2023 13:48
Guvernul a denunțat alte două acorduri de cooperare cu CSI

Alte două acorduri de cooperare cu CSI au fost denunțate astăzi de cabinetul de miniștri. Este vorba de acordul ce se referă la barierele tehnice în zona comerțului liber, semnat la Moscova în vara anului 2000 și Acordul privind direcțiile de bază de cooperare a statelor membre ale Comunității Statelor Independente în domeniul protecției drepturilor consumatorilor, semnat la Moscova în același an. Acestea „și-au pierdut actualitatea”, a subliniat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, transmite Radio Chișinău.

Premierul Dorin Recean a spus că deși nu existau bariere tehnice pentru spațiul CSI, comerțul s-a orientat spre piața europeană, ajungând aproape la 70 la sută:

„Iată că în acest proces de revizuire a acestor acorduri descoperim două lucruri: 1 Erau inutile. 2 Unele dintre ele, chiar dacă erau inutile, ne încurcau să progresăm pe aprofundarea comerțului cu UE. Aici este un caz interesant. Chiar dacă barierele tehnice erau ca și cum scoase în spațiul CSI, indiferent de aceasta, comerțul s-a orientat în piața UE, iar astăzi aproape 70 la sută din comerț se face cu UE”, a spus Dorin Recean.

Săptămâna trecută, Guvernul Rep. Moldova a avizat denunțarea a două Acorduri în cadrul Comunității Statelor Independente, inclusiv a Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI, încheiată la Minsk, în 1995.

Potrivit autorităților de la Chișinău, aflarea în CSI timp de aproape 30 de ani nu a ferit Rep. Moldova de embargouri sau de șantaj energetic din partea Moscovei și nici la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului.

Republica Moldova nu participă în structurile cu caracter politic și militar ale CSI, iar în unele dintre organizații nu este activă în ultimii ani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău