Guvernul a decis suplimentarea cu peste 110 milioane de lei a cheltuielilor pentru întreținerea drumurilor

  • 25 Septembrie 2019 15:18
Guvernul a decis suplimentarea cu peste 110 milioane de lei a cheltuielilor pentru întreținerea drumurilor

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de miercuri, 25 septembrie, redistribuirea mijloacelor fondului rutier pentru lucrările de reparație și întreținere a drumurilor publice.

Astfel, suma alocată pentru întreținerea de rutină a drumurilor (plombarea gropilor, profilarea părții carosabile cu adaos de material, întreținerea terasamentului și sistemelor de evacuare a apelor etc.), a fost suplimentată cu 114 milioane de lei, informează MOLDPRES.

Potrivit autorilor proiectului, urmare a constatării degradării premature a stării drumurilor, a apărut necesitatea majorării volumului mijloacelor financiare destinate lucrărilor pentru întreținerea de rutină a drumurilor. Ministerul Economiei și Infrastructurii precizează că până la finele anului 2019, pentru lucrările de rutină de reparație și întreținere a drumurilor publice se preconizează să fie utilizate mijloace financiare în sumă de 322 milioane de lei.

Pentru întreținerea și reparația drumurilor publice naționale cu o lungime de 5857 kilometri și construcțiilor inginerești a acestora au fost alocate 1024 milioane de lei, conform Programului pentru repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile naționale pentru anul 2019.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat că programul „Drumuri Bune” nu va fi modificat în anul 2019, dar va fi instituit o monitorizare a mersului lucrărilor și calității acestora.

Prim-ministrul, Maia Sandu, a menționat că „guvernarea precedentă a decis să aloce acești bani pentru anumite localități, alte localități au fost defavorizate, au primit mai puțini bani sau nu au primit deloc. Noi nu putem să anulăm licitația, pentru că contractele au fost semnate cu cele 11 companii, dar am încercat în cadrul contractelor cu aceste companii să redistribuim banii”. Premierul a mai anunțat că, de anul viitor, altul va fi mecanismul prin care vor fi distribuiți bani pentru administrația publică locală, potrivit unei formule clare, care va fi convenită cu administrația publică locală și va ține cont „de numărul de locuitori, starea drumurilor și nu culoarea politică”.

Premierul a cerut ministrului Economiei și Infrastructurii să supravegheze calitatea reparației drumurilor de fiecare operator în parte. „O să creștem investițiile în reparația drumurilor și vrem să știm cine sunt operatorii care fac reparații de calitate și care sunt operatorii ce trebuie incluși în lista neagră”, a menționat Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
4,96
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău