Guvernul a decis crearea unui Fond de reducere a vulnerabilității energetice

  • 14 Iulie 2022 12:32
Guvernul a decis crearea unui Fond de reducere a vulnerabilității energetice

Autoritățile de la Chișinău se așteaptă la o iarnă complicată, în contextul creșterii continue a prețurilor la resursele energetice. În aceste condiții, Guvernul a decis crearea unui Fond de reducere a vulnerabilității energetice din care vor fi oferite compensații populației. Măsura vine să diminueze șocul creșterii continue a prețurilor în special pentru cele mai vulnerabile pături sociale. Deocamdată, nu se știe exact câți bani vor alocați în Fond, dar autoritățile sunt convinse că va fi mai mare decât suma de 2 miliarde de lei alocată iarna trecută.

Pentru a beneficia de compensații, oamenii vor trebuie să se înregistreze într-un registru electronic al vulnerabilității energetice, care va fi operațional din toamnă. Beneficiarii vor fi clasificați conform unor categorii de vulnerabilitate, a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari:

„Consumatori cu vulnerabilitate foarte ridicată, consumatori cu vulnerabilitate ridicată, consumatori cu vulnerabilitate medie, consumatori cu vulnerabilitate scăzută și consumatori fără vulnerabilitate energetică. (...) Criteriile pentru încadrarea consumatorilor de energie în categoriile de vulnerabilitate energetică vor fi: nivelul de venit al familiei sau al persoanei singure, raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și veniturile familiei sau ale persoanei singure, componența familiei. (...) Pentru obținerea compensațiilor, consumatorii se vor înregistra în Registrul vulnerabilității energetice, un sistem electronic gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.”, a spus Marcel Spatari.

Plățile compensațiilor vor fi făcute direct în facturi, iar pentru implementarea programului de susținere a populației, din buget au fost alocați, pentru acest an, 400 de milioane de lei, însă, autoritățile spun că bugetul programului va fi mai mare și că mizează pe ajutoare externe. Marcel Spatari.

„În bugetul de stat sunt deja alocate 400 de milioane de lei pentru acest an, pentru luna noiembrie, pentru că finanțarea va avea loc în decembrie, iar pentru anul viitor în bugetul de stat, care este în curs de elaborare, noi am solicitat 1 mlrd. de lei cel puțin pentru acest program. (...) Estimăm că la prețurile actuale bugetul necesar va fi mai mare decât 1,9 mlrd. de lei. De aceea va trebui să identificăm surse de finanțare suplimentare inclusiv externe.”, a declarat Marcel Spatari.

În sezonul trecut de încălzire, autoritățile au alocat pentru compensarea plăților la gaz și agent termic suma de 1,9 miliarde de lei, dintre care 60 de milioane de euro sau 1,2 miliarde de lei au fost oferiți de Comisia Europeană.

Proiectul privind crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice prevede și alocații pentru susținerea populației în realizarea măsurilor de eficiență energetică. Documentul a fost transmis în Parlament pentru aprobare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău