Guvernul a avizat pozitiv proiectele de lege referitoare la amnistia fiscală și legalizarea veniturilor și bunurilor dobândite ilicit

  • 25 Iulie 2018 13:42
0%
00:00:00
00:00:00

Guvernul a dat astăzi, 25 iulie, avize pozitive pentru proiectele de lege propuse ieri la ședința Coaliției de guvernare, referitoare la amnistia fiscală și legalizarea veniturilor și bunurilor dobândite ilicit.

Acestea prevăd, între altele, posibilitatea legalizării banilor dobândiți prin evaziune fiscală, contra unei taxe în valoare de 3 la sută, la fel ca și proiect privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, votat de Parlament în prima lectură la sfârșitul anului 2016, dar retras ulterior, după ce a fost criticat de opoziție dar și de organizațiile financiare internaționale.

Proiectele prevăd posibilitatea legalizării banilor dobândiți prin evaziune fiscală, în schimbul unei taxe în valoare de 3 la sută, dar de această posibilitate nu vor beneficia persoanele care dețin sau au deținut funcții publice din 2009 și până în prezent, precum și cei care au dobândit credite bancare frauduloase, susțin guvernanții. De asemenea, agenții economici vor fi scutiți de amenzi și penalități, dacă își vor achita impozitele până la sfârșitul acestui an, a reiterat premierul Pavel Filip, în cadrul ședinței de astăzi a Executivului.

„Cei care au avut în trecut evaziuni fiscale, dar pot demonstra cu certitudine de unde parvin acești bani, conform tuturor rigorilor internaționale, pot plăti o taxă de 3 procente și să declare voluntar aceste bunuri sau mijloace financiare.”

Aceste măsuri ar urma să îmbunătățească mediul de afaceri în Republica Moldova și să-l facă mai atractiv și pentru investitorii străini, a subliniat și Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

„Va permite persoanelor fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, se declare bunurile care le aparțin, care anterior se aflau formal în posesia altor persoane fizice sau valoarea cărora era subestimată. De asemenea, anularea penalităților și amenzilor aferente bugetului public național va crea un stimul important în dezvoltarea întreprinderilor, care la moment se resimt obstrucționate de aceste obligațiuni. Totodată, proiectul va impulsiona creșterea caracterului atractiv al Republicii Moldova ca destinație pentru investiții pe plan internațional.”

Economistul Viorel Gârbu sesizează asemănări izbitoare cu proiectul din 2016, la care deputații au renunțat după prima lectură. El subliniază că, la fel ca și acum doi ani, va fi încurajată de fapt evaziunea fiscală și ar urma să fie legalizate averile dobândite ilegal de către exponenții actualei puteri, inclusiv de cei implicați în furtul miliardului.

Vedem faptul că, în mod direct, funcționarii nu au participat la furtul miliardului, deci persoanele aflate la guvernare pot legaliza mijloacele pe care le-au delapidat prin intermediul persoanelor interpuse. Atunci când sunt riscuri mari ca alianța să nu se regăsească ca ca forță majoritară în Parlament, se asigură și vine cu un alt proiect de amnistie fiscală. În mod similar au procedat și comuniștii.”

O altă propunere se referă la evaziunea fiscală, care ar urma să fie considerată infracțiune de la suma de 300 de mii de lei, față de 75 de mii de lei în prezent.

Guvernul mai propune și trecerea la un singur prag de impozitare a persoanelor fizice, de 12%, față de cele 2 praguri de 7 și 18% existente în prezent. Totodată va fi dublată scutirea personală până la 24 de mii de lei. Menționăm că proiectele au fost publicate pe pagina Guvernului abia la finalul ședinței. Aceste măsuri ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie. Inițiativele sunt discutate cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, au dat asigurări guvernanții.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău