Guvernul a avizat pozitiv implementarea votului prin corespondență în SUA și Canada. Deputata PAS: Noi încercăm să oferim cetățeanului o metodă alternativă de a merge la vot
-
20 Martie 2024 13:56
Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege ce prevede votul prin corespondență pentru diaspora din Statele Unite și Canada, astfel că documentul urmează a fi dezbătutul în cadrul plenului Parlamentului. Comuniștii și socialiștii se declară împotriva inițiativei, organizând astăzi un protest în fața Comisiei Electorale Centrale. Potrivit opoziției, guvernarea ar încerca prin această metodă să fraudeze alegerile, transmite Radio Chișinău.
Cabinetul de miniștri și-a manifestat susținerea față de proiectul de lege inițiat de un grup de deputați PAS ce prevede votul prin corespondență pentru diaspora din Statele Unite și Canada. Avizul a fost prezentat, în cadrul ședinței Guvernului, de către ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
„Inițiativa legislativă are drept scop reglementarea inclusiv a principiilor participării la alegeri în cadrul exercitării votului prin corespondență, reglementează procedurile electoarele specificei, precum și atribuțiile organelor electorale responsabile de procesul electoral. Urmare acelor expuse, Guvernul comunică susținerea de principiu a acestei inițiative legislative, cu condiția luării în considerare a mai multor observații și propuneri necesare pentru îmbunătățirea proiectului propus”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.
Comuniștii și socialiștii se arată împotriva inițiativei, organizând un protest în fața Comisiei Electorale Centrale.
Președintele fracțiunii blocului comuniștilor și socialiștilor, Vlad Batrâncea, a subliniat că guvernarea ar încerca prin această metodă să fraudeze alegerile. Mai mult, inițiativa este una discriminatorie, întrucât votul prin corespondență ar urma să fie aplicat doar pentru diaspora din SUA și Canada.
„Suntem la CEC pentru a spune nu tentativei de manipulare a voturilor, de fraudare a alegerile. Anume așa înțelegem dorința PAS-ului de a introduce votul prin corespondență”, a declarat Vlad Batrâncea.
Unul dintre autorii proiectului, deputata PAS și președinta Comisiei parlamentare juridice, Veronica Roșca, a declarat pentru Radio Chișinău, că prin această inițiativă nu se încearcă nimic altceva decât a oferi cetățeanului o metodă alternativă de a merge la vot, fiind o practică utilizată și de alte state.
„Devine hilară această abordare negativă spre paranoică. Noi nu încercăm nimic altceva decât a oferi cetățeanului încă o metodă alternativă de a merge la vot”, a subliniat Veronica Roșca.
Întrebată dacă autorii proiectului au solicitat și opinia Comisei de la Veneția vizavi de această inițiativă, Veronica Roșca a subliniat că o decizie în acest sens urmează să fie luată după ce vor fi organizate în următoarele zile noi consultări, inclusiv cu partidele politice.
Anterior, comuniștii și socialiștii au anunțat că dacă legea va fi adoptată, aceasta va fi contestată la Curtea Constituțională.