Guvernul a aprobat un plan de acțiuni privind promovarea siguranței pe Internet

  • 17 Martie 2017 15:05
0%
00:00:00
00:00:00

Un plan de acțiuni privind promovarea siguranței pe Internet a copiilor și a adolescenților a fost aprobat de Guvern. În acest mod, autoritățile își propun să-i ferească pe copii de conținutul nociv de pe internet. Deși au adoptat o strategie în acest sens, autoritățile recunosc că nu pot filtra întregul conținut al internetului, de aceea mizează pe informarea tinerilor. 

Autoritățile vor să creeze puncte de contact naționale pentru raportarea conținutului ilegal din mediul online și să deschidă centre de informare și consiliere privind siguranța pe Internet. Pentru aceasta, planifică să investească peste două milioane de lei.

Deoarece nu poate fi controlat întreg  conținutul internetului, este important ca înșiși utilizatorii internetului să raporteze conținutul ilegal de pe online, subliniază ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev.

„Utilizatorii vor fi instruiți să raporteze conținuturile nocive, iar apoi experții vor întreprinde măsurile necesare, de exemplu vor utiliza filtrele în cazul aplicațiilor. Raportarea este primul element, sensibilizează despre un conținut cu caracter nociv. Nu putem institui control total asupra internetului, nu poți verifica fiecare cablu”, a declarat Vitalie Tarlev.

Coordonatoarea portalului siguronline.md, Angela Palancean, consideră că nu trebuie interzis copiilor accesul la internet, dar ar fi mai eficient dacă părinții ar limita timpul petrecut de copii pe internet.

„Sunt foarte eficiente setarea filtrelor și a programelor de controlul parental, pentru copiii mai mici. Această măsură nu mai funcționează pentru cei mai mari, care își creează conturi pe rețelele sociale și, prin comportamentul lor, interacționând cu alți oameni, accesează și alte riscuri”, a precizat Angela Palancean.

Totodată, Angela Palancean propune ca în programa școlară să fie incluse ore de siguranță online, astfel încât copiii să fie informați despre riscurile pe care le comportă internetul și să le raporteze.

Amintim că recent, în Capitală au avut loc câteva cazuri de suicid în rândurile adolescenților, despre care se presupune că ar fi fost provocate de un joc promovat prin rețelele de socializare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău