Guvernul a aprobat un nou mecanism pentru fermierii care nu-și pot onora obligațiunile financiare față de creditori

  • 11 Septembrie 18:48
Guvernul a aprobat un nou mecanism pentru fermierii care nu-și pot onora obligațiunile financiare față de creditori

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege privind unele măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de seceta din acest an, și care sunt în incapacitate de a-și onora obligațiunile financiare față de creditori, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat în cadrul ședinței de Guvern că inițiativa legislativă stabilește un set de măsuri cu caracter temporar, destinate sprijinului fermierilor afectați de seceta din acest an.  

„Astfel, de prevederile proiectului vor beneficia agricultorii care au obținut credite/împrumuturi, bunuri în leasing sau inputuri utilizate pentru activități agricole în baza unor contracte încheiate începând cu data de 1 septembrie 2023 și până la data de 1 septembrie 2024 și ale căror culturi agricole au fost afectate în proporție de cel puțin 60% de seceta pedologică și atmosferică din anul 2024, iar suprafața prelucrată afectată constituie nu mai puțin de 50% . Principalele prevederi ale proiectului rezidă în suspendarea de drept a obligațiilor de plată față de creditori pentru un termen de 6 luni, restructurarea, reeșalonarea, sau după caz suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor restante prin negocierea părților, prelungirea garanțiilor financiare. Proiectul vine să ajute imediat fermierii afectați și să le stabilizeze situația financiară”, a precizat Bolea. 

Premierul Dorin Recean a remarcat că acesta este un mecanism nou legislativ de susținere a fermierilor care sunt în incapacitate de a-și onora obligațiunile financiare:

„Acest mecanism urmează să fie utilizat în perioada imediat următoare, dar eventual și în viitor. Am să rog colegii din parlament să aprobe proiectul în regim de urgență, pentru a putea ajuta fermierii”, a subliniat Dorin Recean. 

Proiectul urmează să fie votat de Parlament și va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

De asemenea, Guvernul a stabilit modul de acordare a ajutorului financiar din suma de 100 de milioane de lei alocată pentru agricultorii afectați de secetă.

Fermierii au cerut declararea stării de urgență în agricultură pentru a opri penalitățile de întârziere la datorii în bănci.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău