Guvernul a aprobat Strategia Apărării Naționale pentru anii 2024-2034. Rusia este principală amenințare în adresa Republicii Moldova și a întregii regiuni

  • 17 Iulie 12:08
Guvernul a aprobat Strategia Apărării Naționale pentru anii 2024-2034. Rusia este principală amenințare în adresa Republicii Moldova și a întregii regiuni

Guvernul a aprobat astăzi Strategia Apărării Naționale pentru anii 2024-2034. Bugetul pentru Apărare al Republicii Moldova va crește treptat, urmând ca până în 2030 să ajungă la un procent din Produsul Intern Brut. Documentul mai definește Federația Rusă ca principală amenințare în adresa Republicii Moldova – ambiția Rusiei de a crea un coridor militar terestru până la hotarele țării noastre, războiul hibrid dus de Kremlin, dar și forțele militare ruse care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.

Strategia Apărării Naționale a Rep. Moldova identifică potențialele riscuri și amenințări în contextul actual de securitate. Scopul Strategiei este dezvoltarea unui sistem național de apărare modern, capabil să răspundă provocărilor, iar atingerea acestui obiectiv este posibilă cu sprijinul partenerilor externi, a spus ministrul Apărării, Anatolie Nosatâi.

”Proiectul stabilește obiectivele politicii de apărare, căile și resursele  necesare pentru realizarea acestora. Scopul Strategii constă în dezvoltarea unui sistem naționale de apărare modern, cu o resursă umană profesională  și capabilități de a răspunde provocărilor de securitate pentru a asigura prevenirea , descurajarea și respingerea agresiunii la adresa Rep. Moldova. Suportul partenerilor rămâne a fi vital în atingerea obiectivelor strategice ale Republicii Moldova, cuprinzând și integrarea în Uniunea Europeană (UE), dar și intensificarea relațiilor cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și aprofundarea parteneriatelor bilaterale, procese de importanță națională stringentă”, a spus Anatolie Nosatâi.

Continuarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și posibila extindere a zonei acțiunilor militare spre hotarele Republicii Moldova, în special în regiunea Odessa, stabilirea unui coridor militar terestru până la hotarele Republicii Moldova reprezintă o amenințare directă la adresa ordinii constituționale și statalității țării. De asemenea, operațiile de tip hibrid desfășurate de Federația Rusă, direct sau prin intermediul unor interpușilor locali, generează amenințări directe la adresa securității, ordinii constituționale, infrastructurii critice și a bunăstării populației. Totodată, acestea urmăresc să împiedice statul să-și apere interesele naționale. Forțele militare ale Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, precum și formațiunile armate ale regimului neconstituțional din regiunea transnistreană reprezintă o amenințare majoră la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, se mai spune în document.

Autoritățile de la Chișinău își propun o creștere graduală a investițiilor în apărare astfel încât ca până în 2030 acestea să atingă un procent din Produsul Intern Brut al Rep. Moldova. În 2024, pe fundalul războiului de agresiune al Federației Ruse țările europene și-au majorat semnificativ cheltuielile de apărare ajungând la cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

Recunoașterea Republicii Moldova drept stat candidat pentru aderarea la UE și avansarea cooperării în domeniul securității și apărării cu UE, consolidarea cooperării cu NATO și partenerii din regiune, reprezintă o treaptă avansată în asigurarea securității și rezilienței statale, se arată în proiectul Strategiei de Apărare.

Conform datelor statistice la nivel mondial, Republica Moldova ca putere militară, ocupă penultimul loc din 145 de state.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău