Guvernul a aprobat semnarea unui acord de împrumut cu Federația Rusă în valoare de 200 de milioane de euro

  • 21 Aprilie 2020 11:46
Guvernul a aprobat semnarea unui acord de împrumut cu Federația Rusă în valoare de 200 de milioane de euro

Guvernul a aprobat astăzi semnarea unui acord de împrumut cu Federația Rusă în valoare de 200 de milioane de euro.

Ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța a declarat că acest credit este acordat pentru un termen de 11 ani cu perioadă de grație de aproximativ un an, la o rată anuală a dobânzii de 2%. Prima tranșă ar urma să fi achitată în decurs de 30 de zile după intrarea în vigoare a acordului, iar celelalte 100 de milioane de euro ar urma să ajungă până la 31 octombrie.

Sergiu Pușcuța susține că acest credit este acordat în condiții bune, iar premierul Ion Cicu a declarat că acordul nu prevede activități care depășesc cadrul legal, condiții ascunse sau angajamente în detrimentul Republicii Moldova.

Pe de altă parte, mai mulți experți și politicieni au criticat anumite condiții ale creditului oferit de Rusia. Economistul de la Expert-Grup, Dumitru Budianschi a comentat că acordul este în detrimentul intereselor R. Moldova. El atrage atenția că Acordul presupune că banii sunt oferiți pentru proiecte comune, care, într-un final ar putea să nu fie favorabile Republicii Moldova. În plus, potrivit analistului, aceste proiecte ar putea fi realizate de companii afiliate politic guvernării din Rusia sau din Republica Moldova.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat și 2 acorduri de finanțare cu Fondul Monetar Internațional în valoare totală de 235 de milioane de dolari. Rata dobânzii pentru aproximativ ⅔ din această sumă este de 1,5% anual, iar pentru cealaltă parte – 0%. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău