Guvernul a aprobat proiectul de lege privind performanța energetică a clădirilor. Proiectul include și amenajarea infrastructurii integrate pentru reîncărcarea vehiculelor electrice

  • 19 Iulie 2023 11:16
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind performanța energetică a clădirilor. Proiectul include și amenajarea infrastructurii integrate pentru reîncărcarea vehiculelor electrice

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind performanța energetică a clădirilor. Inițiativa legislativă transpune directiva UE în domeniu și va crea cadrul juridic necesar pentru reducerea consumului final de energie. În Rep. Moldova, consumul de energie pentru un metru pătrat este de 2-3 ori mai mare comparativ cu Uniunea Europeană, spune ministrul Energiei Victor Parlicov, trannsmite Radio Chișinău.

Îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor va ține cont de condițiile climaterice, de cerințele privind climatul interior și de raportul cost-eficiență.

Proiectul de lege își propune să reglementeze mecanismul de inspecție a sistemelor de încălzire, a sistemelor de ventilare și condiționare, precum și să asigure controlul certificatelor de performanță energetică eliberate, mecanismul de control al rapoartelor de inspecție periodică a sistemelor de încălzire/ răcire.

Clădirile reprezintă cel mai mare consumator de energie, circa 50% din consumul total, precizează ministrul Energiei Victor Parlicov.

„Noi consumăm cam de 2-3 ori mai multă energie pentru a întreține un metru pătrat de clădire în comparație cu Uniunea Europeană și asta pentru că în UE s-au luat niște măsuri în acest sens, pe care noi vrem să le preluam. În cazul clădirilor noi vor exista norme mult mai riguroase. La fel, introducem mecanisme pentru infrastructura ce vizează vehiculele electrice”, a spus Parlicov.

Prim-ministrul Dorin Recean a apreciat importanța proiectului pentru Rep. Moldova, în condițiile în care țara depinde de resursele energetice de import:

„Este un proiect foarte importnant, pentru că la noi intensitatea energetică a economiei în Rep. Moldova este cea mai mare din regiune, iar noi nu avem industrie”, a menționat Recean.

Proiectul de lege prevede și obligativitatea instalării punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice, amenajarea infrastructurii respective în clădirile nerezidențiale și clădirile de locuit.

Proiectul de legea fost elaborat cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău