Guvernul a aprobat proiectul cu privire la reorganizarea prin fuziune a unor universități și instituții de cercetare. Ce prevede proiectul

  • 13 Iulie 2022 16:42
Guvernul a aprobat proiectul cu privire la reorganizarea prin fuziune a unor universități și instituții de cercetare. Ce prevede proiectul

Guvernul a aprobat în ședința de azi proiectul cu privire la reorganizarea prin fuziune a unor universități și instituții de cercetare, inițiativă criticată intens în spațiul public și chiar dacă în timpul ședinței Executivului sub pereții Guvernului reprezentanții Universității Agrare cereau amânarea reformei, transmite Radio Chișinău.

Potrivit proiectului, USM va absorbi 14 entități de învățământ și cercetare, printre care Academia de Administrare Publică; UTM urmează să absoarbă patru entități, inclusiv Universitatea Agrară. Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” va absorbi trei instituții, inclusiv Universitatea de Stat din Tiraspol, evacuată din Transnistria și amplasată acum în Chișinău.

În proiect nu mai figurează Universitatea din Taraclia. Inițial se propunea ca această să fie absorbită de Universitatea „Ion Creangă” din Chișinău.

În cadrul ședinței Guvernului, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, s-a arătat sigur că reforma va garanta universități consolidate, modernizate și mai bine dotate. Azi facem un pas important pentru viitorul Moldovei, a spus Topală.

Guvernatoarea autonomiei găgăuze, Irina Vlah, membră din oficiu a Guvernului, a pus la îndoială, în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri, eficiența reformei propuse. Ea a votat împotriva adoptării acestui proiect. Premierul Natalia Gavrilița a spus că sistemul de învățământ superior se confruntă cu o criză de specialiști dar și de studenți.

„Noi vom investi 35 de mil. de euro, investiții care trebuie să crească calitatea studiilor”, a spus Gavrilița.

Reforma universităților va costa în jur de 700 mil. de lei, potrivit proiectului.

Banii vor fi îndreptați pentru modernizarea universităților. Guvernul justifică reforma universitară prin faptul că numărul studenților a scăzut dramatic în ultimii ani, apreciind că „prea multe instituii de învățământ concurează pentru numărul de studenți în scădere.”

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău